Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Σχέδιο για μικρότερες μειώσεις στα εφάπαξ - Εκτακτη επιχορήγηση στα Ταμεία

Μικρότερες- ή ακόμη και μηδενικές- μειώσεις στα εφάπαξ φέρνει διάταξη για έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα Ταμεία. Χάρη σε αυτή, το «ψαλίδι» του ποσού που περιμένουν να πάρουν όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά από τον Αύγουστο του 2013 θα είναι μικρότερο.
Με τη διάταξη, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι επικείμενες περικοπές στα εφάπαξ του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ των ένστολων καθώς και στα μερίσματα που καταβάλλουν οι αντίστοιχοι φορείς θα είναι μικρότερες από αυτές που αρχικά είχαν υπολογιστεί. Και αυτό γιατί η κρατική επιχορήγηση που προβλέφθηκε με νόμο θα αποτελέσει μέρος των εσόδων τους και θα περιορίσει τα ελλείμματά τους.
Η διάταξη, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιλαμβάνεται στο νόμο 4281/14 και στο άρθρο 6 όπου αναφέρεται ότι: «Ολοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (όπως είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία) δύναται να επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου θέμα». 
Στο σχέδιο ελάφρυνσης των μειώσεων εντάσσονται και οι επικουρικές συντάξεις, όχι μέσα από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα, αλλά μέσω του Λογαριασμού Αλληλεγγύης του ασφαλιστικού συστήματος. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζεται να δοθεί κρατική επιχορήγηση 200 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, 25 εκατ. στο ταμείο που χορηγεί τα εφάπαξ ΔΕΚΟ και τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ) και 270 εκατ. στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

iefimerida.gr/