Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αποκτά υπεραυτόματη τεχνολογία, 8 έτοιμοι σταθμοί στα τέλη του έτους

Ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα για το 2018


Ανασαίνει από τα προβλήματα που το έχουν ταλαιπωρήσει εδώ και χρόνια τα έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή της βασικής γραμμής που έχει ξεκινήσει από το 2006 έχει συναντήσει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα και τώρα δείχνει έτοιμο να κάνει την δική του υπέρβαση.

«Πλέον μπορούμε να μιλάμε με ρεαλισμό για ολοκλήρωση του έργου στις αρχές του 2018» είπε ο Διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης στο ypodomes.com. «Πολλοί σταθμοί βρίσκονται σε περίοδο ολοκλήρωσης και στο τέλος του έτους, 8 σταθμοί θα έχουν ολοκληρώσει τα έργα πολιτικού μηχανικού» είπε αναφερόμενος στην πορεία των έργων.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης όμως εξελίσσεται και τεχνολογικά. Όπως αποκλειστικά έμαθε το ypodomes.com το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί με τεχνολογία CBTC, τα τρένα θα είναι full computerized, ενώ η σηματοδότηση θα γίνεται με wi-fi. Αυτό στην πράξη σημαίνει παρακολούθηση και έλεγχο των τρένων σε real-time.

Η τεχνολογία έρχεται από την Ιταλική Ansaldo που συμμετέχει στην κατασκευή του Μετρό. Στο δίκτυο του Μετρό θα υπάρχουν υψηλής ανάλυσης κάμερες που θα έχουν τη δυνατότητα να προβλέπουν δυσλειτουργίες ακόμα και στις ράγες, αποτρέποντας ατυχήματα.

Με αυτή την τεχνολογία το Μετρό της πόλης, ξεπερνά την τεχνολογία που διαθέτει το αντίστοιχο «αδερφάκι» του Μετρό Κοπεγχάγης και φτάνει πλέον στο επίπεδο του Μετρό της Ταϊπέι (στην Ταιβάν). Με αυτή την τεχνολογία τα δρομολόγια θα έχουν ακρίβεια δευτερολέπτου και στα τρένα δεν θα υπάρχει «οδηγός» με την κλασσική έννοια, αλλά «συνοδός» που θα εποπτεύει την πορεία του συρμού.

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Τα πράγματα πλέον βαδίζουν σε μια πιο οργανωμένη βάση και ήδη κάποιοι σταθμοί θεωρούνται σχεδόν ολοκληρωμένοι από πλευράς έργων πολιτικού μηχανικού.

ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: Έτοιμος στα έργα πολιτικού μηχανικού, απομένει ένα μικρό τμήμα στη νότια είσοδο που απαιτεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην επιφάνεια.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Στη διακλάδωση Δημοκρατίας είναι ολοκληρωμένες οι εκσκαφές στα 2 από τα 3 επίπεδα. Στο σταθμό ολοκληρώθηκε η πλάκα οροφής (στο επίπεδο του εδάφους δηλαδή), μία πολύ σύνθετη κατασκευή που για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν σημαντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και 2 Σαββατοκύριακα να αποκλειστεί ο δρόμος. Ο σταθμός θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Φλεβάρη.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε αναμονή για τις δικαστικές αποφάσεις

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή στο πρώτο από τα τρία επίπεδα. Η διοίκηση του Μετρό θεωρεί πως ο σταθμός θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ: Ολοκληρώνεται η εκσκαφή στο τρίτο από τα τέσσερα επίπεδα. 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Ολοκληρώνεται η εκσκαφή στο τέταρτο επίπεδο. Αυτός ο σταθμός έχει και το μεγαλύτερο βάθος από τους 13 σταθμούς καθώς θα φτάνει 35 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Σημειωτέο πως ο σταθμός θα ανοίξει για το κοινό αύριο από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τι 8 το βράδυ.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ: Ο σταθμός είναι ολοκληρωμένος

ΦΛΕΜΙΝΓΚ: Ο σταθμός είναι ολοκληρωμένος με την υποσημείωση ότι ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα η σκυροδέτηση του δαπέδου.

ΠΑΠΑΦΗ: Εδώ έχουμε πιο σύνθετες εργασίες. Σκάβεται το τελευταίο επίπεδο (-4) ενώ παράλληλα «ξηλώνεται» η σήραγγα που ήδη υπάρχει για να ολοκληρωθεί ο σταθμός. Μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί.

ΑΝΑΛΗΨΗ: Ολοκληρώνεται η εκσκαφή στο -3 επίπεδο, απομένει ένα μικρό τμήμα και τέλος του έτους θα έχει τελειώσει και αυτός ο σταθμός.

ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ: Αυτή την εποχή γίνεται το jet grounding και οι διαφραγματικοί τοίχοι τόσο στο σταθμό όσο και στην διακλάδωση προς Καλαμαριά. Ο σταθμός αυτός έχει ακόμα χρόνο μπροστά του.

ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Πραγματοποιείται η εκτροπή δικτύων ενώ αναμένεται η δικαστική απόφαση για τις απαλλοτριώσεις προκειμένου να ξεκινήσει η κύρια εκσκαφή του σταθμού.

ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ: Συνεχίζονται οι εκσκαφές τόσο στο σταθμό όσο και στην διασταύρωση προς το Αμαξοστάσιο. Ο σταθμός αυτός θα χρειαστεί ακόμα αρκετό χρόνο.

ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ: Προχωρά η κατασκευή του αμαξοστασίου που θα διαθέτει 3 υπόγεια επίπεδα για τη στάθμευση και τη συντήρηση των σταθμών, σε αντίθεση με τα αμαξοστάσια στην Αθήνα που είναι επίγεια. Κατασκευάζεται η πλάκα οροφής. Στην περιοχή βρέθηκαν βόμβες από την εποχή του Β` παγκοσμίου πολέμου και καλέστηκε ειδική υπηρεσία του Στρατού όπου πραγματοποίησε καθαρισμό της περιοχής.

ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΕΣ
Ο ένας Μετροπόντικας μεταφέρθηκε στη Νέα Ελβετία, αυτές τις μέρες μεταφέρεται και ο δεύτερος. Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν ξεκινήσει την πορεία τους για το σταθμό Πατρίκιος.

Η συνολική πρόοδος του έργου εκτιμάται σε πάνω από 50% ενώ η χρηματοδότηση του έργου είναι απρόσκοπτη. Επίσης προχωρά και ο θεσμός για τη διαιτησία με τον ανάδοχο να ζητά ποσά που αγγίζουν το συνολικό ποσό της σύμβασης. Αναφορικά με τα αρχαιολογικά το ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα είναι 86εκ.ευρώ ενώ θα απαιτηθούν ακόμα 43εκ.ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης για την αποκάλυψη των αρχαιολογικών θησαυρών που κρύβει στο υπέδαφος της.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com