Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Απαγορεύεται το πτύειν - Ταξίδι στο χρόνο με τρένο του 1904! Δείτε σπάνιες φωτογραφίες

Ένα ξύλινο βαγόνι του...1904 στο οποίο "απαγορεύεται το πτύειν", μια σπάνια φωτογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου που εγκαινίασε τον σταθμό του τρένου στην Ομόνοια το 1930 και το μαγικό ταξίδι στο χρόνο ξεκινά! Δείτε την ιστορική διαδρομή τωνσιδηρόδρομων ΣΑΠ - ΕΗΣ - ΗΣΑΠ από το 1869. 
Το μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων του σωματείου συνταξιούχων του ΗΣΑΠ δε μοιάζει με τα άλλα...Εκεί θα ανακαλύψετε πως η ιστορία των τρένων συνδέεται με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.




Πως το όραμα ενός υπαλλήλου οδήγησε στη δημιουργία του μουσείου


Πίσω από κάθε καλή ιδέα κρύβεται πάντα ένας άνθρωπος με μεράκι και φαντασία. Η ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου ανήκει στον συνταξιούχο πια υπάλληλο του ΗΣΑΠ, Μανώλη Φωτόπουλο οποίος το 1990 οραματίστηκε πως τα παλιά τρένα δεν είναι σκουπίδια αλλά....θησαυρός.



Ετσι το 1995 ξεκινά η υλοποίηση για τη δημιουργία του μουσείου και τον Νοέμβριο του 2005 γίνονται τα εγκαίνια. Ο επισκέπτης του μουσειού μπορεί να δει περισσότερα απο 1250 εκθέματα αλλα το εντυπωσιακότερο είναι ένα ολόκληρο ξύλινο βαγόνι που βρέθηκε, αναπαλαιώθηκε και τοποθετήθηκε στο ισόγειο του μουσείου, ενώ δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα αντικείμενα θα τραβήξουν το βλέμμα του κοινού, από σηματοδότες και ηλεκτρικούς πίνακες, μέχρι στολές του προσωπικού της εποχής.





Ο αστικός σιδηρόδρομος της Ελλάδος ήταν ο τρίτος που κατασκευάστηκε στον κόσμο







Η ιστορική φωτογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου



Στο μουσείο ο επισκέπτης θα θαυμάσει και την ιστορική φωτογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου ο οποίος στις 21/7/1930 εγκαινίασε τον σταθμό της Ομόνοιας.



Το μουσείο που βρίσκεται μέσα στον σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά, είναι ανοιχτό για το κοινό από Δευτέρα εως Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί εως τις 2.00 το μεσημέρι και μπορείτε να το επισκεφθείτε εντελώς δεωρεάν.





ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ