Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Κερδοφόρα τα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας


Σε πορεία κερδοφορίας παραμένουν τα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) για το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς. 

Συγκεκριμένα, από τα οικονομικά στοιχεία της ΣΤΑΣΥ για το τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος 2014, προκύπτει για την εταιρεία λειτουργικό πλεόνασμα, το οποίο για πρώτη φορά από την ενοποίηση των μέσων σταθερών τροχιάς προσεγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 232,12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Οι επτά νέοι σταθμοί του μετρό, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που έχει μειώσει σημαντικά την κίνηση των πολιτών με τα ΙΧ, έχουν τονώσει τα έσοδα της εταιρίας, η οποία και μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων στα εισιτήρια, έχει αυξήσει σημαντικά και τα έσοδά της από την επιβολή προστίμων στους λαθρεπιβάτες.

Η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρίας είναι ότι η οικονομική εικόνα θα βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς αναμένεται να αποδώσουν σύντομα καρπούς οι μετακινήσεις προσωπικού σε θέσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία, αλλά και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες. 

Επίσης, σταδιακά δρομολογούνται στο δίκτυο και οι 17 νέοι σύγχρονοι συρμοί του μετρό, οι οποίοι θα κάνουν τις διαδρομές πιο άνετες για τους επιβάτες, ενώ θα μειώσουν και το ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν και οι προσλήψεις περίπου 250 ατόμων, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την λειτουργία των νέων σταθμών του μετρό.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2014 αυξήθηκαν κατά 17,32%, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και τα έσοδα από το κόμιστρο (πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών όλων των τύπων) ενισχύθηκαν κατά 17,98%, φτάνοντας περίπου τα 42,8 εκατ. ευρώ. 

Από τα στοιχεία μάλιστα προκύπτει ότι οι πωλήσεις των καρτών αυξήθηκαν κατά 25,3%. Η τάση αυτή μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς από τον προσεχή Σεπτέμβριο η τιμή της κάρτας για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα μειωθεί από τα 45 στα 30 ευρώ, επιτρέποντας ουσιαστικά στους κατόχους της να μετακινούνται με όλες τις αστικές συγκοινωνίες πληρώνοντας 1 ευρώ την ημέρα (0,50 ευρώ για τους κατόχους της μειωμένης κάρτας).

Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής αναμένεται να στρέψει ακόμα περισσότερους επιβάτες στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς στο πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς η αύξηση των επιβατών δεν κατάφερε να φτάσει ούτε το 2%, με αποτέλεσμα η συνολική επιβατική κίνηση να διαμορφωθεί στις 116.759.538 επιβιβάσεις, έναντι 114,49 εκατομμυρίων πέρυσι.

Σε ο,τι αφορά τη λαθρεπιβίβαση, κατά τη διάρκεια του τετραμήνου αυξήθηκε κατά 74,51% η αξία των προστίμων που βεβαιώθηκαν (2,08 εκατ ευρώ έναντι 1,19 εκατ. ευρώ πέρυσι) και κατά 77,36% ο απόλυτος αριθμός τους, καθώς διαπιστώθηκαν 28.484 παραβάσεις έναντι 16.060 παραβάσεων το 2013.

Την ίδια στιγμή, τονωτική ένεση στα οικονομικά της ΣΤΑΣΥ δίνει και η έμφαση που έχει δοθεί τον τελευταίο καιρό από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ στην ενίσχυση της εμπορικής εκμετάλλευσης σταθμών και συρμών. 

Το σύνολο των εσόδων από αυτές τις δραστηριότητες προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ με τα περισσότερα να προέρχονται από τις μισθώσεις μηχανημάτων τραπεζών για αυτόματη ανάληψη χρημάτων (ΑΤΜ) και τις υπόλοιπες μισθώσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Κώστας Ντελέζος
ΤΑ ΝΕΑ