..Η ρωσική εταιρεία σιδηροδρόμων RZD είναι στις τρεις επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ..
Η επιστροφή της Ελλάδας μετά την εξορία της από τις αγορές και τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης έχουν προσελκύσει διεθνείς επενδυτές στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για την άντληση κεφαλαίων για τη μείωση του χρέους, δηλώνει στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσιου (ΤΑΙΠΕΔ), Γιάννης Εμίρης.
"Το ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται και είναι ευρύτερο", δηλώνει ο κ. Εμίρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
Ασφαλιστικά ταμεία και funds που τοποθετούνται σε υποδομές – τα οποία στο παρελθόν απέφευγαν την Ελλάδα – πλέον είναι πιο «ζεστά» σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, αναφέρει το πρακτορείο. Όπως σημειώνει, ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει προσελκύσει την πιο ποικιλόμορφη ομάδα επενδυτών από το ξέσπασμα της κρίσης.
Το Reuters σημειώνει εξάλλου ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για να μειώσει το βουνό του χρέους των 319 δισ. ευρώ στο 112% του ΑΠΕ μέσα σε οκτώ χρόνια, από 175% που είναι σήμερα. Ωστόσο, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν πετύχει τους αρχικούς στόχους στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Η Αθήνα κατάφερε να προσελκύσει μόνο μια έγκυρη, δεσμευτική προσφορά στις μεγαλύτερες συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων στο αποκορύφωμα τις κρίσης χρέους το 2012-2013, αναφέρει το πρακτορείο, προσθέτοντας ωστόσο ότι μετά την επιστροφή της χώρας στις αγορές έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού οι επενδυτές επιστρέφουν.
Αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 0,6% το 2014, εμφανίζοντας ανάπτυξη έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης με αποτέλεσμα τη σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25%.
"Είχαμε επισκεφθεί τέτοιους (μακροπρόθεσμους) επενδυτές στο παρελθόν αλλά η ανταπόκριση τους είναι πολύ πιο θετική τώρα", σημειώνει ο κ. Εμίρης, ο οποίος διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων στον κόσμο με στόχο την άντληση 22,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, όπως αναφέρει το Reuters.
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Στο επίκεντρο βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, τον μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει έξι μνηστήρες, μεταξύ αυτών η κινεζική Cosco και η Ports America, ο μεγαλύτερος διαχειριστής λιμανιών στις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που μια πώληση προσελκύει κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον που πυροδοτεί η Αθήνα.
Αφετηρία αποτέλεσε η επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ελληνική κυβέρνηση, τράπεζες και εταιρείες άντλησαν μέσα σε μόλις έξι εβδομάδας συνολικά 11 δισ. ευρώ με τις ομολογιακές εκδόσεις τους να υπερκαλύπτονται και μέσω μιας σειράς αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό βελτιώνει τη ρευστότητα και το κάνει πιο εύκολο για τους επενδυτές να αντλήσουν κεφάλαια, αναφέρει ο κ. Εμίρης. «Είναι ένας πολύ θετικός καταλύτης» τονίζει.
Μακροπρόθεσμοι επενδυτές μεταξύ αυτών το δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά, PSP, ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να αυξήσουν τα μερίδιά τους σε ελληνικά πάγια, όπως είναι για παράδειγμα ο ΟΛΘ και το αεροδρόμιο της Αθήνας, αναφέρει ο ίδιος.
Το ΤΑΙΠΕΔ επίσης εξετάζει την πώληση ορισμένων παγίων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς είναι ενθαρρυντική η αύξηση του όγκου συναλλαγών και ο σχεδόν τριπλασιασμός του γενικού δείκτη κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
«Μέχρι πρόσφατα, το χρηματιστήριο δεν μπορούσε να είναι επιλογή για εμάς. Αλλά πιστεύω ότι τώρα αποτελεί μια καλή ευκαιρία» αναφέρει ο κ. Εμίρης προσθέτοντας ότι αυτό εξετάζεται για «λίγες, ειδικές περιπτώσεις», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Το ΤΑΙΠΕΔ επίσης σχεδιάζει το Νοέμβριο την τιτλοποίηση ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα υψηλότερα από αυτά του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
«Στόχος μας είναι η πρώτη έκδοση να κυμαίνεται μεταξύ 350-500 εκατ. ευρώ. Θα είναι ένα μίγμα ακίνητης περιουσίας που θα περιλαμβάνει πάγια που δημιουργούν εισόδημα και εντελώς νέα έργα ανάπτυξης ακινήτων», εξηγεί ο κ. Εμίρης.
Ένα σύννεφο στον ορίζοντα για το Ταμείο ωστόσο θα μπορούσε να είναι η κρίση στην Ουκρανία, αναφέρει το πρακτορείο.
"Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση", δηλώνει ο κ. Εμίρης, προσθέτοντας ότι καμία ρωσική εταιρεία δεν απέσυρε το ενδιαφέρον της. "Δεν έχουμε δει κάποια επίπτωση στο ενδιαφέρον των επενδυτών από τη Ρωσία για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης", αναφέρει.
Η ρωσική εταιρεία σιδηροδρόμων RZD είναι στις τρεις επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ενδιαφέρεται επίσης για τον ΟΛΘ, αναφέρει το πρακτορείο. Ωστόσο, ο επικεφαλής της RZD, Vladimir Yakunin, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο, είναι μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων στον κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.
Πηγή:www.capital.gr