Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Την απόφαση του ΣτΕ αναμένει η ΕΡΓΟΣΕ για το έργο-σκούπα Κιάτο-Ροδοδάφνη

Αγωνία για την τύχη του έργου

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για την προσφυγή που κατέθεσε η κοινοπραξία J&P-ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ εναντίον του μειοδότη ΜΕΤΚΑ για το μεγάλο έργο σκούπα στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη.

Η απόφαση αναμένεται σε 2 περίπου εβδομάδες και η ΕΡΓΟΣΕ θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει την δημοπράτηση και να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής. Το έργο των 273 εκ. ευρώ δημοπρατήθηκε στα τέλη του 2013 με στόχο την άμεση υλοποίηση του.

Αυτό που τώρα όλοι εύχονται είναι να μην υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει και την απώλεια των πόρων από το ΕΣΠΑ που έχει το έργο αλλά και την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της γραμμής της Βόρειας Πελοποννήσου.

Τα έργα ολοκλήρωσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις διαλυμένες εργολαβίες στο τμήμα από το Κιάτο μέχρι την Ροδοδάφνη και ο χρόνος περαίωσης του έργου έχει οριστεί σε 24 μήνες.

Ακόμα και αν λυθούν τα δικαστικά προβλήματα το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2016 ενώ νωρίτερα θα έχουν ολοκληρωθεί τα τμήματα Διακοπτό-Ροδοδάφνη (καλοκαίρι 2015) και Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος (καλοκαίρι 2016).

Αυτό σημαίνει πως ο σύγχρονος διπλός σιδηρόδρομος δεν πρόκειται να φτάσει πέρα από το Κιάτο πριν από τις αρχές του 2017 ενώ η ηλεκτροκίνηση υπολογίζεται μέχρι το 2018 με ξεχωριστή δημοπράτηση που θα πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες και θα έχει χρηματοδότηση το νέο ΣΕΣ 2014-2020.

Σε φάση δημοπράτησης όμως περνά και το επόμενο τμήμα από τον Ψαθόπυργο μέχρι την Αγυιά κόστους 150εκ.ευρώ ίσως και μέσα στο καλοκαίρι με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση μέχρι το τέλος του έτους και να λειτουργήσει στα τέλη του 2016.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com