Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Κομφούζιο στο κέντρο του Λονδίνου εξαιτίας της απεργίας του μετρό

Εκατομμύρια επιβάτες στο Λονδίνο αναγκάσθηκαν σήμερα να συνωστισθούν για να κερδίσουν μία θέση στα λεωφορεία, να επιστρατεύσουν ποδήλατο ή να μετακινηθούν με τα πόδια, την ώρα που η 48ωρη απεργία του λονδρέζικου μετρό έχει περιορίσει στο ελάχιστο την κίνηση του υπόγειου σιδηροδρόμου στην πόλη.

Για να αντιμετωπισθεί το κλείσιμο πολλών σταθμών του μετρό επιστρατεύθηκαν 268 επιπλέον λεωφορεία στις 44 πλέον πολυσύχναστες γραμμές και, σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών του Λονδίνου TFL , αριθμός ρεκόρ 8.000 λεωφορείων συνολικά κυκλοφορεί στους δρόμους της πρωτεύουσας. Παράλληλα, η διεύθυνση του μετρό ανακοίνωσε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και εθελοντές εργάζονται από το πρωί για την παροχή πληροφοριών και τη διευκόλυνση των επιβατών.

Η απεργία στο μετρό του Λονδίνου άρχισε στις 21.00 τοπική ώρα χθες (Δευτέρα) και θα συνεχισθεί μέχρι τις 20.59 αύριο (Τετάρτη). Κηρύχθηκε από το συνδικάτο RMT σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση 960 θέσεων εργασίας στα γκισέ των σταθμών, που περιλαμβάνεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού του London Underground του συντηρητικού δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που προβλέπει την πλήρη αυτοματοποίηση των γκισέ πώλησης εισιτηρίων και την εξοικονόμηση 50 εκατομμυρίων στερλινών ετησίως.

Η απεργία θα επεκταθεί από τις 15.00 τοπική ώρα και για 48 ώρες στη γραμμή Heathrow Express σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς.

Μία δεύτερη τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για τις 5 Μαΐου.

Το μετρό του Λονδίνου, το παλαιότερο στον κόσμο, μεταφέρει καθημερινά τέσσερα εκατομμύρια επιβάτες.

"Καθημερινή"