Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΣΕ

"Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

          Βρισκόμαστε μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης στον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΟΣΕ η «ΕΝΟΤΗΤΑ». Εκλογές που θα γίνουν στο φόντο των πιο αντεργατικών – αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη σύγχρονη ιστορία, που οδηγούν τους εργαζόμενους και το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση και θα συνεχιστούν να εφαρμόζονται. Μέτρα που υλοποιούν την πολιτική που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατ΄εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της Λισαβόντας, του ευρώ και της ΟΝΕ, που ψήφισαν και αποδέχτηκαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, από την «άκρα δεξιά» μέχρι τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Μέτρα που στόχο μοναδικό έχουν να βοηθήσουν το κεφάλαιο να βγει από την καπιταλιστική κρίση φορτώνοντας τα βάρη της στους εργαζόμενους και το λαό.

Να μην ξεγελαστεί κανείς από την κυβερνητική προπαγάνδα περί εξόδου από την κρίση και στις αγορές, αυτή θα γίνει για να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες να πάρουν νέα δάνεια, που θα τα φορτώσουν πάλι στις πλάτες μας. Κανείς να μην γελαστεί από την προπαγάνδα για «παροχές» σε κάποιες εξαθλιωμένες ομάδες συνανθρώπων μας (άστεγοι), που αφού τους οδήγησαν στην κατάσταση αυτή τώρα τους προσφέρουν ένα προσωρινό κατάλυμα κι ύστερα θα τους πετάξουν πάλι στο δρόμο.
Να μην γελαστεί κανείς από το «μοίρασμα» μέρους τους πρωτογενούς πλεονάσματος σε κάποιες ομάδες χαμηλοσυνταξιούχων, που αφού τους έχουν ρημάξει με τις περικοπές, τα χαράτσια και τους φόρους, τώρα έρχονται να τους μοιράσουν ένα ελάχιστο μέρος από τα όσα τους έκλεψαν.
Η παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το Σύλλογο και την υπεύθυνη θέση του Γ. Γραμματέα προσπάθησε να δραστηριοποιήσει το Σύλλογο, να αναδείξει την ανάγκη κοινής δράσης με το ταξικό εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα, να αποκαλύψει την αιτία και τους ένοχους αυτής της πολιτικής, να προσανατολίσει τους συναδέλφους στο δρόμο της συνεχούς πάλης για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας.
Η συμμετοχή του Συλλόγου στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) συνταξιούχων, που έγινε δυνατή μετά από τις πιέσεις της παράταξής μας, δεν αρκεί πλέον για να αποδώσει πραγματικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά στην παρουσία του στο κίνημα. Γιατί αυτή η συμμετοχή ακυρώνονταν αφού ο Σύλλογος, με ευθύνη της πλειοψηφίας, σε συνεργασία με τους Συλλόγους συνταξιούχων ΟΤΕ και ΕΛΤΑ διαμόρφωναν θέσεις και «αιτήματα» προς την κυβέρνηση, αποπροσανατολιστικά ή και αντίθετα με τις θέσεις της ΣΕΑ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

          Θεωρούμε πώς η απαράδεκτη αυτή κατάσταση στο Σύλλογο δεν πρόκειται να αλλάξει.  Είναι απαραίτητο και στους Συλλόγους Συνταξιούχων αλλά και στο συνταξιουχικό κίνημα γενικότερα, να υπάρξουν εξελίξεις – αλλαγές με στόχο την ενιαία δράση και τον ταξικό προσανατολισμό. Ήδη στο χώρο των συνταξιούχων των πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών οι ταξικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (πρώην) ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ (ΠΣΣΔΤ), που ενταγμένος στη δύναμη της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, δρα και συσπειρώνει τους συνταξιούχους από όλους αυτούς τους χώρους στη λογική της ενιαίας δράσης, της απεμπλοκής από παλιούς διασπαστικούς και αποπροσανατολιστικούς διαχωρισμούς, αφού πλέον όλοι είμαστε ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ και στο ΙΚΑ, ακριβώς λόγω των αντεργατικών πολιτικών, που ενιαία όλοι μαζί πρέπει να αντιπαλέψουμε.
Στο Σύλλογο αυτό έχουν ενταχθεί και δραστηριοποιούνται μέλη της παράταξής μας και δεκάδες άλλοι συνάδελφοι. Η συμμετοχή μας στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου «η ΕΝΟΤΗΤΑ» επιδιώκει κύρια να θέσει στο κέντρο της προσοχής των συναδέλφων μελών του τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τον αγώνα, που μέσα από αυτόν θα τα αντιπαλέψουμε.
Συμμετοχή που στόχο επίσης έχει να κάνει στα μέλη του Συλλόγου περισσότερο κατανοητή την ανάγκη της κοινής δράσης, της συσπείρωσης στις θέσεις του ταξικού εργατικού και συνταξιούχικού κινήματος. Συσπείρωση, έκφραση και δράση που πραγματοποιείται μέσα από τον ΠΣΣΔΤ.
Συμμετοχή που είναι ταυτόχρονα και κάλεσμα στους συνταξιούχους να γραφτούν μαζικά μέλη στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (πρώην) ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ, να δραστηριοποιηθούν μέσα από τις γραμμές του, να δυναμώσουν το ταξικό κίνημα αντίστασης και δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στη γραμμή ρήξης και αντεπίθεσης στην πολιτική της κυβέρνησης, των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, του μεγάλου κεφαλαίου και της Ε.Ε.
Να συσπειρωθούν σε ενιαίο αγώνα για να διεκδικήσουμε:
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων.
  • Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), απόδοση των επιδομάτων (ΔΧ, ΔΠ, ΕΑ).
  • Δωρεάν, καθολική, δημόσια υγεία και περίθαλψη.
  • Καμία πληρωμή για είσοδο σε νοσοκομεία, ιατρικές εξετάσεις, φαρμακευτική και θεραπευτική αγωγή.
  • Να καταργηθούν τα χαράτσια προς την εφορία, τη ΔΕΗ.
  • Καμία κατάσχεση σπιτιού ανέργου, συνταξιούχου για χρέη προς την εφορία, τις τράπεζες.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου για άνεργους και όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Αγωνιζόμαστε για να διαμορφωθούν οι συνθήκες σε πολιτικό και ταξικό επίπεδο, ώστε να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία και συσπείρωση που θα ανοίξει το δρόμο για:
  • Τη μονομερή διαγραφή του χρέους.
  • Την έξοδο από την Ε.Ε.
  • Την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι.
Αυτή την έννοια, το χαρακτήρα και τη σημασία έχει η ψήφος στο ψηφοδέλτιο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ στις εκλογές του Συλλόγου. Σε αυτή την προοπτική σας καλούμε να συστρατευθείτε.