Αναβλήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις 5 Μαρτίου η εξέταση της κύριας προσφυγής του δήμου Θεσσαλονίκης για τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο εργοτάξιο του μετρό στη Βενιζέλου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή αυτή την εξέλιξη, υπενθυμίζει τις προτάσεις του για τη διάσωση των ευρημάτων, ενώ την ίδια ώρα ο δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει τη νέα πρόταση της Αττικό Μετρό για συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό, με την οποία συμφώνησε καταρχήν ο δήμαρχος. Οι τελευταίες εξελίξεις έγιναν αιτία για τη σύγκληση ειδικής σύσκεψης για το μετρό από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η εκτέλεση της απόφασης που έλαβε στις 24 Ιανουαρίου 2013 ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και η οποία βάσει γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) προβλέπει την απόσπαση και μεταφορά των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στη Βενιζέλου. Το ΚΑΣ υποδεικνύει ως τόπο μεταφοράς το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» ή «όπου αλλού». Η προσφυγή επρόκειτο να συζητηθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου αλλά αναβλήθηκε. Εν τω μεταξύ, έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, στις 10 Δεκεμβρίου 2013, βάσει της οποίας δεν μπορεί να γίνει καμία απόσπαση αρχαιοτήτων. Το πρώτο πάγωμα απομάκρυνσης αρχαιοτήτων είχε γίνει με διαταγή της αντιπροέδρου του ΣτΕ Μαίρης Σαρά στις 23 Ιουλίου 2013.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το ΑΠΘ έχουν καταθέσει προτάσεις για προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση του 80% και πλέον των αρχαιοτήτων, προτάσεις που βρήκαν σύμφωνους τους φορείς της πόλης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης συγκρότησε μία πρόταση την οποία παρουσίασε στην Αττικό Μετρό. Μετά από ένα χρόνο συζητήσεων, μόλις την περασμένη Δευτέρα (όπως έγραψε η «Μ») επήλθε συμφωνία μεταξύ δημάρχου και Αττικό Μετρό για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων. Η Αττικό Μετρό έστειλε την Τετάρτη τις τελικές της προτάσεις, τις οποίες θα μελετήσουν οι επιστήμονες του δήμου, και αναμένεται να παρουσιαστούν στο ΚΑΣ στις 28 Ιανουαρίου. Αν το ΚΑΣ τις κάνει δεκτές, προφανώς ο δήμος θα αποσύρει την προσφυγή του στο ΣτΕ ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες στο εργοτάξιο της Βενιζέλου.
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά, μεταξύ άλλων, να ξεκινήσουν και πάλι οι αρχαιολογικές εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου, να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες μελέτες για κάθε εναλλακτική λύση συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, «όπως υποδεικνύει και η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σε συνεργασία με την 9η ΕΒΑ, ξεκινώντας από την τεχνική λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ εντός του σταθμού χωρίς τη μετακίνησή τους» και να καταστεί ο χώρος του σταθμού Βενιζέλου επισκέψιμος σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες.
Το εν λόγω ζήτημα του μετρό απασχόλησε σε μεγάλο μέρος και την εκδήλωση-παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης που έγινε το βράδυ της Τετάρτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη στο κτίριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της πόλης. Διακρίνοντας την αναγκαιότητα της ενημέρωσης των φορέων σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου του μετρό, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα συγκαλέσει ειδική σύσκεψη για το ζήτημα, μια «σύσκεψη ουσίας και όχι ακόμη μια σύσκεψη», όπως είπε, εκτιμώντας ότι «η Θεσσαλονίκη με το μετρό θα γίνει ανέκδοτο».