Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Balkan Flexipass: Το… interail των Βαλκανίων

Καθώς τα Βαλκάνια ολοένα ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των Ελλήνων, το ξαδερφάκι του ( δοκιμασμένου πια ) interail, το Balkan Flexipass, μπαίνει στη ζωή μας. Η κάρτα σιδηροδρομικών διαδρομών στα Βαλκάνια ενώνει τις βαλκανικές ομορφιές: από τους σκοτεινούς μύθους της Τρανσυλβανίας μέχρι το ανερχόμενο Βελιγράδι.

Συμπεριλαμβάνει τις χώρες Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, 
Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία. Η Ελλάδα από το 2011 δεν είναι μέσα στην λίστα όμως μπορεί κανείς να μεταβεί από την Θεσσαλονίκη στα Σκόπια με τιμή που συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο.
Η κάρτα-εισιτήριο περιλαμβάνει 5 ή 10 ή 15 μέρες απεριόριστων διαδρομών οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια ενός μήνα. Έτσι, μπορεί κανείς να κάνει το πρόγραμμα που θέλει, χωρίς να παραβλέψει ωστόσο την πιθανότητα ( μεγάλης ) καθυστέρησης. Στην ιστοσελίδα raileurope.com θα βρείτε κάποιες χρήσιμες εισαγωγικές πληροφορίες. 
 To Balkan Flexipass συμπεριλαμβάνει τις χώρες Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία.  © Donya Nedomam_Shutterstock
To Balkan Flexipass συμπεριλαμβάνει τις χώρες Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία. © Donya Nedomam_Shutterstock
Το κόστος διαμορφώνεται τόσο από τις ημέρες ταξιδιού όσο και από την ηλικιακή ομάδα του ταξιδιώτη. Μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ Α και Β θέσης αλλά σε μερικές χώρες δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στη ποιότητα. Το κρεβάτι έχει έξτρα χρέωση αλλά συνήθως χαμηλή. Γενικότερα πάντως το κόστος είναι πολύ πιο χαμηλό όταν την αγοράζεις από τους σταθμούς στις χώρες της γραμμής, και όχι online. Ψάχνοντας μπορεί να βρείτε τιμές που ξεκινάνε από € 83 για 5 μέρες ταξιδιού για ενήλικες.
Πριν την αγορά του καλό είναι να ελέγχετε αν συμφέρει η κάρτα ή τα μεμονωμένα εισιτήρια. Τα βραδινά τρένα είναι μια καλή περίπτωση τόσο για τους ρομαντικούς όσο και για τους backpackers, γιατί εκτός από εμπειρία συμφέρει και οικονομικά. 
Γενικά να συμβουλεύστε τις τοπικές ιστοσελίδες των σιδηροδρομικών γραμμών κάθε χώρας τις οποίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΤραινΟΣΕ ( www.trainose.gr>> ). Επίσης πριν κλείσετε κάποιο κατάλυμα ρωτήστε αν έχουν εκπτώσεις για τους κατόχους της κάρτας Balkan Flexipass. Προκειμένου να οργανώσετε το ταξίδι σας πολύτιμες πληροφορίες για ταξιδιώτες με τρένο θα βρείτε στο www.seat61.com>> .

Κατερίνα-Καλλιστώ Γούναρη
Αθηνόραμα