Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Εξοδος με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας

ΑΦΟΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Παρά το γεγονός ότι από το 2014 τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση πηγαίνουν αυστηρά στα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη και στα 67 για πλήρη, ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις που έχουν «κλειδώσει» τη συνταξιοδότηση με 35ετία. Κερδισμένοι είναι κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, που -παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό- διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Συγκεκριμένα, σε Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (στα ειδικά Ταμεία) παραμένει σε ισχύ η διάταξη που επιτρέπει την «έξοδο» με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι θέλουν να αποχωρήσουν με 25ετία, καθοριστικός παράγοντας είναι το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, καθώς υπάρχουν αποκλίσεις στα όρια ηλικίας.

Ακόμα ευνοϊκότερες διατάξεις ισχύουν στο Δημόσιο για τις γυναίκες που είναι έγγαμες και έχουν ανήλικα τέκνα. Συγκεκριμένα, μπορούν να αποχωρήσουν με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Οσον αφορά τους εκπαιδευτικούς που έχουν απασχοληθεί στο Δημόσιο πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983, μπορούν να αξιοποιήσουν διάταξη για έξοδο με 30 έτη ασφάλισης κα τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.

Προσοχή, καθώς για τους παλαιούς ασφαλισμένους στο Δημόσιο υπάρχει ειδικό «πλαίσιο» αναφορικά με τη διαδοχική ασφάλιση. Σε περίπτωση που υπάρχει χρόνος απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται να αναγνωριστεί στο Δημόσιο. Αυτό είναι εφικτό με εξαγορά και καταβολή για τον εν λόγω χρόνο εισφορών που φτάνουν κάθε φορά στο 7% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τη στιγμή της αίτησης.

Ενιαίες οι ρυθμίσεις

Αντιθέτως, στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1983. Οι ρυθμίσεις είναι ενιαίες για το σύνολο των ασφαλισμένων, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Επομένως για την «έξοδο» με 35ετία απαιτείται η συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας, το οποίο μάλιστα σταδιακά αυξάνεται. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΙΚΑ οι μισθωτοί που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 αποχωρούν με 35ετία στα 58. Τη διετία 2011- 2012 ισχύουν μεταβατικές διατάξεις με σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Από φέτος -όσοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα- μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών.

Ειδικό καθεστώς ισχύει για την «έξοδο» στη σύνταξη των ασφαλισμένων που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία. Με βάση τη νομοθεσία, διαδοχική ασφάλιση έχουμε στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί συντάξιμος χρόνος σε περισσότερους από έναν φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως οι διατάξεις της διαδοχικής εφαρμόζονται μόνο μεταξύ ομοειδών φορέων. Δηλαδή, μεταξύ Ταμείων κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, μεταξύ επικουρικών, μεταξύ Ταμείων πρόνοιας και μεταξύ φορέων υγειονομικής περίθαλψης.

Η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ο εργαζόμενος δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει να συνυπολογιστεί ο χρόνος αυτός για να ανοίξει την πόρτα εξόδου. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που ο εργαζόμενος μπορεί να αξιοποιήσει ξεχωριστά το χρόνο ασφάλισης σε κάθε Ταμείο (σε περίπτωση που θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα από τον κάθε ασφαλιστικό φορέα).

Για γερά νεύρα

Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν γερά νεύρα. Για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης συνήθως απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο χρόνος αναμονής φτάνει και τα δύο έτη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι η απόφαση συνταξιοδότησης δεν εκδίδεται πάντα από το τελευταίο Ταμείο.

Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η αίτησή τους εξετάζεται από το προηγούμενο Ταμείο στο οποίο είχαν ένσημα.

Τέλος, ειδικά για το Δημόσιο πρέπει να επισημανθεί πως οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης ισχύουν μόνο για όσους έχουν προσληφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1983. Για τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 απασχοληθέντες με οποιοδήποτε καθεστώς στο Δημόσιο συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις για αναγνώριση του χρόνου με εξαγορά.

Πάντως, από το 2011 ισχύει νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, καθώς έχουν αλλάξει όλοι οι συντελεστές. Οι νέες ρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων κατά μέσον όρο 12% για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων σε σχέση με το ποσόν που θα έπαιρναν εάν είχαν αποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2010.

Οι κερδισμένοι

** Εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

** Γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικα

** Εκπαιδευτικοί που ξεκίνησαν πριν από την 1η.1.1983


enet.gr