Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

"Τρένο-ταξί" σε ακόμη πέντε πόλεις

Σε ακόμη πέντε πόλεις θα εφαρμοστεί η συνδυασμένη μετακίνηση “τρένο-ταξί” που μέχρι σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσφέρει μόνον στη Θεσσαλονίκη.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Βάσει του σχεδιασμού η υπηρεσία θα επεκταθεί πριν από τα Χριστούγεννα σε Κατερίνη, Βόλο, Λάρισα, Ξάνθη και Έδεσσα σε συνεργασία με το συνεταιρισμό ταξί “taxiway” και την εταιρεία “Ευρωταξί”.
Οι επιβάτες των τρένων με αυτούς τους προορισμούς εκτός από το εισιτήριο θα μπορούν να παίρνουν και εκπτωτικό κουπόνι μεταφοράς με ταξί από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Επίσης στη Θεσσαλονίκη θα γίνεται μεταφορά όχι μόνον από το σταθμό προς το σπίτι, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και από το σπίτι προς το σιδηροδρομικό σταθμό.
Το “τρένο-ταξί” λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τις 18 Απριλίου 2012. Το κουπόνι συνδυασμένης μετακίνησης που παίρνουν οι επιβάτες από τα εκδοτήρια παρέχει έκπτωση τουλάχιστον 15% (και μέχρι 40%) για μεταφορά με ταξί, χωρίς να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος για την εξασφάλιση της υπηρεσίας ταξί. Οι προνομιακές τιμές είναι διαβαθμισμένες ανά ζώνες στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και ο επιβάτης έχει τη δυνατότητα πληροφόρησης των τιμών ζωνών από τα εκδοτήρια και από χάρτες απεικόνισης που έχουν αναρτηθεί στους σταθμούς. Η έκπτωση είναι ανάλογη με το δρομολόγιο και ο επιβάτης δεν πληρώνει ό,τι γράφει το ταξίμετρο αλλά τις προκαθορισμένες τιμές της συμφωνίας.
Ο τίτλος μεταφοράς (κουπόνι) είναι ονομαστικός, φέρει τον αριθμό επιβατών ανά όχημα ταξί, αναγράφει το συγκεκριμένο τελικό προορισμό και εκδίδεται σε δύο αντίτυπα, το ένα εκ των οποίων ο επιβάτης παραδίδει στον οδηγό ταξί. Ο επιβάτης οφείλει να χρησιμοποιήσει το ταξί που έχει δεσμευτεί για τη μετακίνησή του μέσα σε 15 λεπτά από την πραγματική άφιξη της αμαξοστοιχίας. Τα ταξί υποχρεούνται να περιμένουν σε περίπτωση καθυστερήσεων.
Η υπηρεσία στον ενάμιση χρόνο που εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, γι’ αυτό επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις.