Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Δέκα αλλαγές στις συντάξεις το νέο έτος


Ένα ανοιχτό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα εντός του Ιανουαρίου, είναι αυτό της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Σημαντικές αλλαγές, που επηρεάζουν χιλιάδες ασφαλισμένους, επέρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας το 2014, ως αποτέλεσμα ρυθμίσεων που έχουν θεσμοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια –από το 2002 και μετά– και σταδιακά τίθενται σε εφαρμογή.
Οι αλλαγές αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις και τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι πλέον για να λάβουν το ΕΚΑΣ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενστόλους, γυναίκες απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα, εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, με τη νέα χρονιά:
1. Αυξάνονται κάποια όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Με βάση τον νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου) οι προ της 1/1/1993 γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2014 εάν έχουν 10.000 ένσημα και είναι 60 ετών και 6 μηνών, δηλαδή ένα εξάμηνο επιπλέον σε σχέση με το 2013.
Επίσης, για ασφαλισμένους με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα απαιτούνται για συνταξιοδότηση 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 πρέπει να είναι ΒΑΕ. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά ένα έτος όταν πρόκειται για μειωμένη σύνταξη, στα 59 και 6 μήνες, και στα 61 έτη και 9 μήνες όταν πρόκειται για πλήρη σύνταξη.
Επιπλέον, αύξηση επέρχεται και στα όρια συνταξιοδότησης των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κατά ενάμισι έτος. Οσοι συμπληρώσουν το 2014 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη όταν έχουν 30,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Για το 2013 το αντίστοιχο όριο είναι 29 έτη υπηρεσίας.
2. Αυξάνονται τα έτη που μπορούν να αξιοποιηθούν για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε 7 το 2014, από 6 το 2013. Σημειώνεται ότι το 2013 είναι ο τελευταίος χρόνος που ισχύει η εξαγορά πλασματικού χρόνου για συνταξιοδότηση με όρους 2010.
3. Σταματάει η χορήγηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα χάσουν το επίδομα περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.
4. Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης στο 2% για τον συντάξιμο χρόνο του 2013 και του 2014. Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους στο Δημόσιο, στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΚΟ, τράπεζες) και στον Οργανισμό Ασφάλιστης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Στους παραπάνω ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με βάση αποδοχές των δύο τελευταίων ετών, ενώ στον ΟΑΕΕ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι εισφορές της τελευταίας διετίας.
5. Επίσης μειώνεται στο 73% το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, για το διάστημα από 1.1.2008 και μετά, όπως προβλέπεται από τον νόμο Ρέππα του 2002.
6. Τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μειώσεις που σε κάποια επικουρικά ταμεία θα φτάσουν έως και το 30%.
7. Μειώσεις σε επικουρικές συγκεκριμένων Ταμείων προκειμένου να μην απειλείται η βιωσιμότητά τους.
8. Μειώνονται στα επίπεδα του ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, σύμφωνα με νόμο του 2008. Το μέτρο επηρεάζει ασφαλισμένους των ΗΣΑΠ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Ασφαλιστικής και της πρώην ΕΤΒΑ.
9. Θα μεταφερθούν στον ΟΑΕΕ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.
10. Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ σχεδιάζεται να εισπράττονται ανά μήνα, αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει έως τώρα.
Ενα ανοιχτό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα εντός του Ιανουαρίου, είναι αυτό της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Το Μνημόνιο προβλέπει μείωσή τους κατά 3,9% έως το 2016. Σημειώνεται ότι η συνολική μείωση των εργοδοτικών εισφορών έχει συμφωνηθεί να είναι 5% και είχαν ήδη μειωθεί κατά 1,1% πέρυσι ως συνέπεια της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Για το υπόλοιπο 3,9% η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τη μείωση μετά το 2014, καθώς το κόστος από την πλήρη εφαρμογή του μέτρου στα Ταμεία υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η τρόικα και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να κατανεμηθεί η μείωση ισόποσα στην τριετία και συνεπώς να αρχίσει από το 2014. Ενας πιθανός συμβιβασμός είναι να αρχίσει η μείωση κάποια στιγμή μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ενα ακόμη θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί είναι αυτό της πιλοτικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το μέτρο, για το οποίο εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση, δεν βαραίνει τα Ταμεία, αλλά τον προϋπολογισμό.

"Καθημερινή"