Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ανέφικτος ο στόχος για έσοδα 3,6 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014

Ανέφικτος ο στόχος για έσοδα 3,6 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗ

Χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για το 2014, παρά το γεγονός ότι η τρόικα έχει προσημειώσει έσοδα 3,56 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι το ποσό αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθεί, αφού πιστεύουν ότι η όποια καθυστέρηση που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνουν μάλιστα ότι για να ολοκληρωθεί ένα project απαιτούνται από έξι μήνες στην καλύτερη περίπτωση, έως ένα χρόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Τις εκτιμήσεις τους αυτές μάλιστα τις έκαναν γνωστές τόσο στην τρόικα στις συναντήσεις που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο και σε επενδυτές κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Ν. Υόρκη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα έσοδα θα κυμανθούν από 2,8 έως 2,9 δισ. ευρώ το 2014, ύψος που ωστόσο υπολείπεται κατά 600 με 700 εκατ. σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί από την τρόικα βάσει του Μνημονίου. Η λογική της τρόικας στη σύνταξη της σχετικής έκθεσης για τις αποκρατικοποιήσεις, δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, ούτε στην απεικόνιση της αγοράς και των δεδομένων που υπάρχουν, αλλά αποτελεί ουσιαστικά την απώλεια εσόδων που είχε το πρόγραμμα το 2013.

Διαφωνίες
Δηλαδή μεταφέρεται ένα ποσό στην επόμενη χρονιά, χωρίς να ληφθεί υπόψη τίποτε σχετικό με την πραγματική οικονομία, τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να υλοποιηθούν συγκεκριμένα projects και βέβαια δεν λαμβάνεται καθόλου στα υπόψη ο παράγοντας «ατυχίες» που μπορεί να υπάρξουν. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν διστάζει να δημοσιοποιήσει τη διαφορετική άποψη σε σχέση με τις διαθέσεις της τρόικας, θεωρώντας τον στόχο που έχει τεθεί αν όχι ανέφικτο, τουλάχιστον υπερμεγέθη. Προκειμένου μάλιστα να τεκμηριώσει τις εκτιμήσεις της αυτές, επικεντρώνεται σε δύο βασικούς άξονες.

Ο ένας έχει να κάνει με τις ενδογενείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όσο και τις εξωγενείς δυσχέρειες που προκύπτουν πλέον από τις παρεμβάσεις. Σε ό,τι αφορά την τελευταία παράμετρο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις «τρικλοποδιές» που βάζει κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το θέμα της ΔΕΠΑ αλλά και γενικότερα της ενέργειας.

Η Ε.Ε. αντιδρά στην είσοδο «παικτών» εκτός των συνόρων της στη συγκεκριμένη αγορά και εγείρει μία σειρά από απαιτήσεις. Ωστόσο το ενδιαφέρον για ενεργειακά projects στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και βέβαια της Ρωσίας. Αυτό δεν το βλέπουν με καλό μάτι στις Βρυξέλλες και κάθε φορά που κάτι πάει να γίνει υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ή ζητούν να εφαρμοστεί στη λεπτομέρειά του το κοινοτικό δίκαιο. Η υπόθεση της ΔΕΠΑ, για την οποία ο νέος διαγωνισμός θα είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει, στις αρχές του επόμενου έτους, δείχνει να περιπλέκεται και πάλι. Αιτία η νέα απαίτηση της Κομισιόν να σπάσει το μονοπωλιακό καθεστώς των τοπικών ΕΠΑ (Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου).

Η απαίτηση αυτή τέθηκε τελευταία, και για τον λόγο αυτό η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία αναμενόταν να φέρει έσοδα της τάξης των 300 έως 400 εκατ. ευρώ, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Στην πράξη, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η αποκρατικοποίηση της εταιρείας θα είναι η τελευταία που θα γίνει, μαζί μ' εκείνη της εκχώρησης του ψηφιακού μερίσματος. Δεν είναι όμως τα μόνα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα είναι εσωτερικής φύσεως και σχετίζεται με δυσχέρειες που προκύπτουν είτε από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, είτε από τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης στο έργο του Ταμείου. Αναφορικά με το τελευταίο υπάρχουν φόβοι στο Ταμείο για μία πιθανή εμπλοκή στο πρόγραμμα, από ενδεχόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι της απόκτησης των μετοχών των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων παρόλο που δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση, εκτιμούν ότι μια ακύρωση από το ΣτΕ της απόφασης της μεταβίβασης των μετοχών των δύο επιχειρήσεων από το ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, θα οδηγήσει σε νέα υστέρηση εσόδων το πρόγραμμα.

Κυβέρνηση-Δικαιοσύνη
Καθυστέρησεις made in Greece

Υπάρχουν και αρκετά εμπόδια από το εσωτερικό που εμποδίζουν την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ φαίνεται να? βαλτώνει και αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι τώρα αρχίζουν να καταρτίζονται οι συμβάσεις για τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών μεταξύ τους.

Οι άνθρωποι του Ταμείου αναφέρουν ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λειτουργούσε αποτελεσματικά μέσα στον όμιλο ΟΣΕ, αλλά ως ιδιωτική επιχείρηση θα πρέπει να αποκτήσει ένα συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας, τόσο με τον παραχωρησιούχο της υποδομής (ΟΣΕ), όσο και με τον συντηρητή τροχαίου υλικού (ROSCO). Οι συμβάσεις αυτές πολύ δύσκολα θα είναι έτοιμες μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 και κατά συνέπεια η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ROSCO μετατίθεται εκ των πραγμάτων για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, έναντι του πρώτου που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Ενα άλλο θέμα που πρέπει άμεσα να κλείσει είναι οι κανονιστικές και ρυθμιστικές διατάξεις. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει ικανοποιήσει την πλειονότητα, 84 μέσα από ένα σύνολο 87, των κανονιστικών και ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων που υπήρχαν πριν από περίπου ένα έτος. Ωστόσο έχουν προστεθεί άλλες 26, οι οποίες πρέπει και αυτές να ικανοποιηθούν. Μεταξύ αυτών και εκείνη που αφορά την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ. Ενα άλλο θέμα που ενδεχομένως προκύψει είναι το ότι η όποια υστέρηση εσόδων στο πρόγραμμα θα πρέπει να καλυφθεί με τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Με βάση το Μνημόνιο, εφόσον υπάρξει απόκλιση, τότε το 50% αυτής θα πρέπει να καλυφθεί με τη λήψη νέων μέτρων. Ετσι, αν γίνει αυτό που εκτιμά το ΤΑΙΠΕΔ ότι δηλαδή θα υπάρχει απόκλιση εσόδων 600 έως 700 εκατ. τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην λήψη μέτρων ύψους 300-350 εκατ. ευρώ. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι αδύνατον να προκύψει υπό τις παρούσες συνθήκες και κατά συνέπεια η νέα αναθεώρηση του στόχου φαντάζει εκ των ων ουκ άνευ.

"Ημερησία"