Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

"Η Cosco θα προσφέρει σε HP και Huawei ολοκληρωμένες υπηρεσίας μεταφοράς"

Η θυγατρική της Cosco Pacific Ltd. στην Ελλάδα σχεδιάζει να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες θαλάσσιων και σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Hewlett-Packard Co. και η Huawei Technologies Co. από το 2014, γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες του λιμανιού του Πειραιά να καταστεί ένας σημαντικότερος δίαυλος εμπορίου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ ΑΕ) βασίζεται στη σύναψη συμφωνιών με πέντε πολυεθνικές, συμπεριλαμβανομένων των δύο αυτών γνωστών ονομάτων της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, για να δοθεί ώθηση στις μεταφορές μέσω θαλάσσης και σιδηροδρόμου από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας σε κοντινές χώρες, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο Τάσος Βαμβακίδης, εμπορικός διευθυντής της ΣΕΠ.

«Αυτός είναι ο στόχος μας» φέρεται να είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπλούμπεργκ ο κ. Βαμβακίδης στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά και διευκρίνισε: «Να γίνουμε το σημείο εισόδου στη νότια Ευρώπη και να παρέχουμε υπηρεσίες στα Βαλκάνια και στην Μαύρη Θάλασσα».

Τα σχέδια επέκτασης της ΣΕΠ μπορεί —σχολιάζει το ίδιο πρακτορείο— να συμβάλουν η Ελλάδα να βγει από την οικονομική ύφεση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία έξι χρόνια και τα δύο προγράμματα διεθνούς στήριξης της οικονομίας της συνολικής αξίας 240 δισεκ. ευρώ, αφού θα τονώσουν την ζήτηση για θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μεταφορές στο σημείο όπου συναντώνται τρεις ήπειροι.

Η οικονομία της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 25% από την έναρξη της κρίσης το 2009 και η ανεργία έχει φθάσει σε ένα ποσοστό περί το 27%, ενώ η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχεδόν ισοψηφεί στις δημοσκοπήσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αντιτίθεται στους όρους περί εφαρμογής ενός προγράμματος λιτότητας, που συνόδευαν τα προγράμματα δανεισμού, γράφει το Μπλούμπεργκ. 

Επικεφαλής μιας κυβερνητικής συμμαχίας, η οποία διατηρεί μια πλειοψηφία τεσσάρων εδρών στη Βουλή, ο Σαμαράς καταπολέμησε τη σεναριολογία περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών και υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αντιστροφής της κατάστασης, προσθέτει το πρακτορείο.

Ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί στη συμφωνία της ΣΕΠ με την HP τον Μάρτιο ως ένα παράδειγμα επιτυχίας, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά εμπορευμάτων που παράγονται στην Ασία στην Ευρώπη μέσω Πειραιά θα έχει «πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα» τόσο για τον λιμένα του Πειραιά, όσο και για την ελληνική οικονομία. 

Η συμφωνία κατέστη δυνατή αφού η κυβέρνησή του έσπευσε να ολοκληρώσει ένα από πολλού καθυστερούμενο έργο για την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης 17 χλμ. από το λιμάνι στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αφού η κινεζική Cosco Pacific εισήλθε στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βαμβακίδη, ο οποίος δεν κατονόμασε τις υπόλοιπες πολυεθνικές εταιρίες με τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για να τους προσφερθούν παρόμοιες υπηρεσίες, τουλάχιστον η μία εξ αυτών είναι κινεζική.

Nooz.gr