Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Αμερικανικό ενδιαφέρον για ενέργεια και μεταφορές

Ιδιαιτέρως εποικοδομητική και χρήσιμη για το μέλλον των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας χαρακτηρίζουν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά την επίσκεψη της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Π. Πρίτζκερ, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Του Δημήτρη Τσιούφου

Για χειροπιαστά αποτελέσματα τα οποία, σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης, αναδεικνύουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, έκανε λόγο χθες ο Αντ. Σαμαράς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Π. Πρίτζκερ, η οποία παρότρυνε τον πρωθυπουργό να μην εστιάζει μόνο σε περικοπές αλλά και σε βήματα που προωθούν την ανάπτυξη.

Η χθεσινή επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού στην Αθήνα αποτέλεσε, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, συνέχεια των όσων συζήτησε ο κ. Σαμαράς με τους Μπ. Ομπάμα και Τ. Μπάιντεν στις ΗΠΑ για την προώθηση ιδιωτικών αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω της Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, και την χαρακτήριζαν ως ιδιαιτέρως εποικοδομητική, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ήδη αισθητό επενδυτικό ενδιαφέρον».

Η κ. Πρίτζκερ ενημερώθηκε εκτενώς και για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς αμερικανικά ιδιωτικά κεφάλαια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι Θεσσαλονίκης, τα ΕΛΠΕ και τον ΟΣΕ, ενώ η συγκεκριμένη υπουργός έχει στο χαρτοφυλάκιό της την ευθύνη για τις αμερικανικές εξαγωγικές επενδύσεις στους τομείς των υδρογονανθράκων, των υποδομών, των διαμεταφορών, των logistics, της έρευνας και του τουρισμού.

"Ημερησία"