Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Τσεκούρι στις συντάξεις ΔΕΚΟ, ΤΕΒΕ και τραπεζών

8 «ΚΑΘΕΤΑ» ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ

Επιλεκτικές περικοπές συντάξεων, μεσοσταθμικά 8% για τα ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και «δραχμικές» για το ΤΕΒΕ (220 ευρώ) επιλέγει η κυβέρνηση, με ταυτόχρονο συνδυασμό 8 μέτρων που παρουσίασε χθες στην τρόικα ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή, ώστε να εισρεύσουν έσοδα στο σύστημα της τάξης των 2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα με τον υπουργό Εργασίας, οι επικεφαλής της τρόικας έθεσαν σθεναρά το θέμα της καθυστέρησης στη λήψη απόφασης εξισορρόπησης των εισφορών των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στα όρια του ΙΚΑ και της παράλληλης μείωσης στις συντάξεις στα συγκεκριμένα Ταμεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές ζήτησαν μειώσεις της τάξης του 8% μεσοσταθμικά προκειμένου να ισορροπήσουν οι απώλειες που θα έχουν τα Ταμεία αυτά, τα οποία έχουν από το 2008 ενσωματωθεί στο ΙΚΑ, και επέκριναν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για καθυστερήσεις.

Επίπεδα ΙΚΑ

Οι εισφορές πρέπει να πέσουν στα επίπεδα του ΙΚΑ. Σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη σε ΔΕΚΟ και κυρίως στις τράπεζες φτάνουν στο 26%, όταν στο ΙΚΑ η εργοδοτική εισφορά είναι 13,3%. Το μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31.7.2008) εργαζομένους σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΤΕ, στην πρώην ΕΤΒΑ, στην ΤτΕ και την Εθνική Ασφαλιστική.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα στις απώλειες ύψους 280 εκατ. ευρώ που θα έχει το ΙΚΑ από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,3% από την 1-1-2014.

Σημειώνεται πως το 2014 η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόσθετο κενό θα δημιουργήσει η σταδιακή μείωση των εισφορών στα ειδικά ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ.

Για να αποφευχθούν επιπλέον επώδυνα μέτρα, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε σειρά ρυθμίσεων, μερικές από τις οποίες έχουν κατατεθεί στο μίνι νομοσχέδιο που βρίσκεται αναρτημένο στο «Διαύγεια:

1 Ο συμψηφισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις εισφορές που δεν καταβάλλονται στον ΟΓΑ, καθώς ένας στους δύο αγρότες έχει κάνει στάση πληρωμών. Η είσπραξη των οφειλών -περίπου 650 εκατομμύρια- αποτελεί κρίσιμο στοίχημα, ώστε ο... λογαριασμός να μην πάει στους συνεπείς ασφαλισμένους. Η προωθούμενη ρύθμιση προβλέπει παρακράτηση των επιδοτήσεων που θα λαμβάνουν αγρότες που χρωστάνε στον ΟΓΑ. Υπολογίζεται πως το σύνολο των επιδοτήσεων για φέτος ανέρχεται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

2 Η διασταύρωση των ποσών που δηλώνονται από τους εργοδότες με αυτά που καταβάλλονται. Πλέον θα γίνεται μηνιαίος έλεγχος και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις θα εκδίδεται Πράξη Επιβολής Προστίμων. Σε πρώτη φάση το όφελος από τη ρύθμιση θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

3 Με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (δηλαδή με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους στα Ταμεία. Αναμένεται να εισπραχθούν 150 εκατομμύρια ευρώ.

4 Η ενιαία καταγραφή εισφορών για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Δεκεμβρίου και το όφελος θα είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.

5 Η διασταύρωση των στοιχείων για να μπει τέλος στην αδήλωτη εργασία. Συγκεκριμένα επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που δεν δηλώνεται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις παρά το ότι καταγράφεται στο σύστημα «Εργάνη» (όφελος περίπου 100 εκατομμύρια).

6 Το ποσό της σύνταξης θα καταγράφεται απευθείας στη φορολογική δήλωση από τα Ταμεία. Από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων θα εξοικονομηθούν 80 εκατομμύρια ευρώ.

7 Τα προνοιακά επιδόματα περνάνε από «κόσκινο» για να μπει τέλος στη χορήγησή τους σε δικαιούχους... μαϊμούδες. Εκτιμάται πως σε πρώτη φάση μπορούν να εξοικονομηθούν 40 εκατομμύρια ευρώ.

8 Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν από την 1.1.2014 την εισφορά για επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑ, ενώ θα προβλεφθεί η περικοπή της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ που ανεβάζει τις συντάξεις κατά 220 ευρώ μηνιαίως σε σχέση με τις καταβαλλόμενες συντάξεις που δίνει το ΤΑΕ και το ΤΣΑ. Επίσης θα προβλέπεται επέκταση της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, αύξηση των ασφαλιστικών κλάσεων, καθώς και μηνιαία, αντί διμήνου, καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Από το σύνολο των μέτρων αυτών το υπουργείο εκτιμά ότι θα «κλείσει» τη μαύρη τρύπα ύψους 600 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει ο ΟΑΕΕ σε ετήσια βάση.