Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός
"Αυγή"
Με την κατάργηση και τον περιορισμό "μεγάλων, μικρών και μεσαίων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου" θα συμπληρωθεί ο αριθμός των συμφωνημένων 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο, όπως παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης. Μιλώντας στον ρ/σ Σκάι, ο Κ. Μητσοτάκης εστίασε ιδιαιτέρως για την επίτευξη του στόχου των απολύσεων στις ΔΕΚΟ, στις "περιπτώσεις μεγαλύτερων Νομικών Προσώπων, που χρηματοδοτούνται απο το κράτος, επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, άρα έχουν κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πρόσθεσε, υπό αξιολόγηση, προκειμένου να εντοπιστεί πλεονάζον προσωπικό, θα τεθούν και όλοι οι φορείς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ακόμη και όσοι έχουν ήδη συγχωνευθεί (σ.σ.: όπως το παράδειγμα της ΣΤΑ.ΣΥ.). Αξίζει, πάντως, να θυμίσουμε πως στις αρχές του Σεπτεμβρίου δημοσίευμα της εφημερίδας Real News έκανε λόγο για απαίτηση από την πλευρά της τρόικας για λουκέτο στον ΟΣΕ, αίτημα που το αρμόδιο υπ. Μεταφορών δεν είχε διαψεύσει ανακοινώνοντας μόνο ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Ειδικότερα για τον στόχο των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους, ο Κ. Μητσοτάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι "δεν ζητάω παράταση γι' αυτό", υπήρξε κατηγορηματικός ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ θα προσμετρηθούν στον απαιτούμενο αριθμό, αφού πρώτα αφαιρεθεί το μόνιμο προσωπικό που θα προσληφθεί στον νέο φορέα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κ. Μητσοτάκη, από την ΕΡΤ θα αντληθούν περίπου 2.000 απολύσεις. Στο κομμάτι της προσμέτρησης στις απολύσεις των αποχωρήσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες, ο υπουργός θεώρησε πως "δεν στέκει καθόλου" το επιχείρημα της τρόικας ότι επειδή ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να υπολογιστούν, ενώ για τους συμβασιούχους που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές αποφάσεις επανέλαβε ότι "θα διεκδικήσουμε" να συμπεριληφθούν.
Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στον σχεδιασμό δεν περιλαμβάνονται φορείς που είναι υπο ιδιωτικοποίηση, ενώ έκανε λόγο για "οργανισμούς που έχουν αποκτήσει μια συμβολική διάσταση στον δημόσιο διάλογο, οι οποίοι θα καταργηθούν", φέρνοντας το παράδειγμα Ινστιτούτων ή του Οργανισμού Κωπαΐδας, ο οποίος έχει ήδη υποστεί μια μετατροπή!
Στο στόχαστρο της διαθεσιμότητας ο ΕΟΠΥΥ
Για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου, για το οποίο το ΥΔΜΗΔ περιμένει την απάντηση της τρόικας στο αίτημα για δίμηνη ή τρίμηνη παράτασή του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε τις δεξαμενές του υπ. Υγείας και των δήμων. Ειδικά, για την πρώτη αναφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ και τη σκέψη να μετατραπεί από φορέα παροχής υπηρεσιών σε φορέα αγοραστή υπηρεσιών, οδηγώντας όμως έτσι χιλιάδες εργαζόμενους στη διαθεσιμότητα. Την ίδια μάλιστα τοποθέτηση έχει κάνει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπ. Υγείας Άδ. Γεωργιάδης. Όσον αφορά τους δήμους, επανέλαβε τον σχεδιασμό για τη θεσμοθέτηση της ενδοδημοτικής κινητικότητας.