Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ρωσικό σχέδιο για την σύνδεση Ευρώπης-Κορεατικής χερσονήσου συζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την Πρόεδρο της Νότιας Κορέας


Η δημιουργία νέου εμπορικού δρόμου που θα συνδέει την Κορεατική χερσόνησο με την Ευρώπη, ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του Ρώσου προέδρου Πούτιν και της ομολόγου του απ' την Νότια Κορέα.

Ωστόσο, η συνάντηση δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ριζικές αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο της Μόσχας το οποίο αναφέρεται συχνά ως “σιδερένιος δρόμος του μεταξιού”.

Το σχέδιο προτείνει την διασύνδεση των σιδηροδρομικών δικτύων Βόρειας και Νότιας Κορέας με τον υπέρ-σιβηρικό, τον μεγαλύτερο σιδηρόδρομο του κόσμου που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Ρωσία. 

Επίσης το σχέδιο συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη του Βορειο-κορεατικού λιμανιού Ραζίν και την μετατροπή του σε κέντρο εξαγωγών από την χερσόνησο της Κορέας.

Ωστόσο, το σχέδιο βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της προβληματικής σχέσης μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, καθώς και των πολλαπλών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ, λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

Σχετικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει εκφράσει η Νότια Κορέα. Ωστόσο, η Σεούλ θα πρέπει να άρει τον νόμο για την απαγόρευση επενδύσεων στη Β. Κορέα που τέθηκε σε ισχύ το 2010 όταν η Πιονγκγιάνγκ βούλιαξε νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο.

Πάντως παρά τις ενστάσεις η Ρωσία έχει προχωρήσει με την πρώτη φάση του σχεδίου εγκαινιάζοντας σιδηρόδρομο 54 χλμ που συνδέει την νοτιοανατολική πόλη Κασάν και το Βορειοκορεατικό λιμάνι Ραζίν.

Φωνή της Αμερικής