Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Τρεις "μνηστήρες" πολιορκούν τη Rosco

«Παρών» από τη γαλλική Alstom, τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους (RZD) και τη Siemens. Δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον η καναδική Bombardier και η ιταλική Ansaldobreda

Της Μαρίας Μόσχου
Τρεις μη δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν χθες, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ με την επωνυμία ROSCO. Οι φάκελοι της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας άνοιξαν χθες στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι ειναι:
Η γαλλική εταιρεία Alstom, η οποία είχε εκδηλώσει εξαρχής το ενδιαφέρον της σε κοινοπραξία με την DAMCO του Ομίλου Κοπελούζου.
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD) σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ Τέρνα. H κοινοπραξία με την ίδια μορφή συμμετέχει και στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ η διοίκηση της RZD δεν είχε κρύψει ποτέ το συνολικό της ενδιαφέρον για το σύνολο του σιδηροδρόμου (λειτουργία και υποδομές).
Η γερμανική Siemens.

Αντίθετα, εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας παρέμειναν η καναδική Bombardier και η ιταλική Ansaldobreda, παρότι η συμμετοχή τους θεωρούνταν πιθανή.

Η εταιρεία πωλείται με «προίκα» τη 10ετή περίοδο της συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ αντί 40 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Έτσι η εταιρεία έχει εξασφαλισμένα έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία.

Επιπλέον, θα ενοικιάσει από τον ΟΣΕ με προνομιακούς όρους τα ακίνητα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: μηχανοστάσιο Ρέντη 83,07 στρεμμάτων, εργοστάσιο Πειραιά 52,97 στρεμμάτων, εργοστάσιο Θεσσαλονίκης 54,37 στρεμμάτων, μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης 47,71 στρεμμάτων, μηχανοστάσιο Πάτρας 7,73 στρεμμάτων, μηχανοστάσιο Λάρισας 16,55 στρεμμάτων, εργοστάσιο Βόλου 3,87 στρεμμάτων, μηχανοστάσιο Καλαμάτας 18,39 στρεμμάτων, μηχανοστάσιο Αλεξανδρούπολης 1,20 στρεμμάτων, μηχανοστάσιο Πύργου, και μηχανοστάσιο Διακοφτού έκτασης 6 στρεμμάτων.

Για το προσδοκώμενο τίμημα δεν υπάρχουν εκτιμήσεις, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ ζητά δεσμεύσεις για τη διατήρηση των περίπου 600 εργαζομένων και ένα ικανοποιητικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας.

Χρέη χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ εκτελούν η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος και η Kantor Management Consultants, Νομικοί Σύμβουλοι είναι η δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells International LLP και το Δικηγορικό Γραφείο M. & Π. Μπερνίτσα και Τεχνικός Σύμβουλος η Louis Berger S.A.

Νέος πρόεδρος

Είναι Μηχανικός Παραγωγής (Μ.Η.) του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές σε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επιχειρησιακή Έρευνα, Οικονομία και Στατιστική, στην Αθήνα και στο Παρίσι.




imerisia.gr