Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Κώστας Γκουβέρος: «Είδα και έζησα την μεταφορά εβραίων αιχμαλώτων στον Σιδηροδρομικό σταθμό Δομοκού». Δείτε το βίντεο

Ο κ. Κώστας Γκουβέρος, 95 χρόνων σήμερα, συνταξιούχος του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, μας μεταφέρει με την δική του αφήγηση σε τόπους και χρόνους όχι τόσο μακρινούς. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα ζει τον δικό της μαρτύριο, ζει τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφύλιου σπαραγμού.
Μια στιγμή αρκεί για τον κ. Γκουβέρο να ξεδιπλώσει μέσα από τον γλαφυρό και καθάριο λόγο του, μνήμες που έμειναν ανεξίτηλες χαραγμένες στο πέρασμα του χρόνου. Αμούστακο ακόμα παιδί γνωρίζει την φρίκη του πόλεμου. Ζει τον βομβαρδισμό των Ιταλών στην Πάτρα ως νεοσύλλεκτος στρατιώτης, συμμετέχει στην Μάχη της Κρήτης θυμάται την φυγή του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τα γεγονότα στις Φύλακες Αβέρωφ. Θυμάται τα τρένα του Θανάτου. «Ήμουν υπηρεσία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Δομοκού. Κάποια στιγμή βλέπω έρχεται ένα τρένο με πολλά βαγόνια στην αρχή θεώρησα πως ήταν βαγόνια που μετέφεραν εμπορεύματα η ζώα. Σταμάτησε το τρένο για να βάλει νερό η ατμήλατη μηχανή και βλέπω να κατεβαίνουν άνθρωποι γυμνοί και να τρέχουν προς την ατμήλατη για να πιουν λίγο νερό από τον πάνινο σωλήνα που έτρεχε. Οι Γερμανοί με άγριο και απάνθρωπο τρόπο τους έδιωχναν και τους έσπρωχναν προς τα βαγόνια. Δεν τους είχαν προμηθεύσει ούτε νερό ούτε τρόφιμα. Πραγματικά συγκλονίστηκα από τις εικόνες εκείνες, λυπήθηκα πολύ αλλά βλέπεται κατοχή». Λέει με πόνο ψυχής ο κ. Γκουβέρος. Επεισόδια και εικόνες πολλές γνώρισε στην διάρκεια της κατοχής. Ένα από αυτά επεισόδια ήταν όταν ταξίδευαν με το τρένο Έλληνες, Γερμανοί και Ιταλοί. « Ανέβηκα από το Λιανοκλάδι στο τρένο. Οι δικοί μας τραγουδούσαν το Κορόιδο Μουσολίνι τότε οι Ιταλοί θίχθηκαν και άρχισαν να κτυπάνε τους Έλληνες στην συνέχεια επεμβαίνουν οι Γερμανοί και δίνουν ένα γερό ξύλο στους Ιταλούς και λένε στους Έλληνες, συνεχίστε το Κορόιδο Μουσολίνι» θυμάται ο κ. Γκουβέρος. Για τις πράξεις ανδραγαθίας ο κ. Γκουβερος τιμήθηκε από την Ελληνική πολιτεία και αυτό δεν το ξεχνά. Όπως δεν ξεχνά και την μεγάλη μέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας. «Ήταν συγκλονιστικές στιγμές που ζήσαμε εκείνη την ημέρα. Ένα γεγονός την ημέρα εκείνη που δεν ξεχνώ ποτέ. Ένας Γερμανός στρατιώτης με πλήρη εξάρτηση, είχε απομείνει στην Αθήνα, δεν το πείραξε κανείς σαν μην συνέβη τίποτα. Εκεί φάνηκε η μεγαλοψυχία των Ελλήνων» υπογράμμισε ο κ. Γκουβέρος 

Μια συζήτηση με ένα άνθρωπο που έχει ζήσει την νεότερη Ιστορία της Ελλάδος δεν μπορεί να μεταφερθεί σε λίγες μόνο γραμμές η σε ένα βίντεο ολίγων λεπτών
Ευελπιστούμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτήν περίοδο τις σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος, με συνομιλητή και πάλι τον κ. Γκουβέρο. 
Στα «Εμβόλιμα Νέα» ο κ. Γκουβέρος αφηγείται και άλλες μαρτυρίες που ο ίδιος έζησε την περίοδο της κατοχής. Δείτε το Βίντεο στα  "Ε.Ν"