Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Εγκαινιάστηκε η υποθαλάσσια σιδηροδρομική σύνδεση του Βοσπόρου. Δείτε το βίντεο



Άνοιξε η υποθαλάσσια σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά του Βοσπόρου. Πρόκειται για το πρώτο τούνελ του κόσμου που συνδέει δύο ηπείρους και είναι σχεδιασμένο να αντέχει τους σεισμούς. 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, ημέρα κατά την οποία η Τουρκική Δημοκρατία γιορτάζει την 90ή επέτειο της γέννησής της.

Δηλώνεται έτσι η σημασία που δίνει στο έργο η τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανταποκριτές, η υποθαλάσσια σιδηροδρομική γραμμή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη σιδηροδρομική σύνδεση Λονδίνου-Πεκίνου μέσω Τουρκίας.

Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Η χώρα έχει επενδύσει ποσό ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ολοκλήρωση του έργου.

Η ιδέα ανήκε σε σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και χρονολογείται από το 1860. Οι εργασίες ξεκίνησαν μόλις το 2004, αλλά καθυστέρησαν λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων.



Το Μαρμαράι, «έργο του αιώνα» όπως το χαρακτηρίζουν οι τουρκικές αρχές, είναι μια σήραγγα μήκους 14 χιλιομέτρων, ένα τμήμα της οποίας, μήκους 1.400 μέτρων, περνά κάτω από τον Βόσπορο και συνδέει πλέον την ασιατική με την ευρωπαϊκή Τουρκία μέσα σε μόλις 4 λεπτά.

«Το Μαρμαράι, που ήταν ένα όνειρο 150 ετών, έγινε επιτέλους πραγματικότητα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην επίσημη τελετή των εγκαινίων, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. «Ενώνουμε τις δύο ηπείρους και τους λαούς αυτών των δύο ηπείρων» πρόσθεσε.

          Δείτε το βίντεο



(Φωτογραφίες: Assosiated press)

in.gr