Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ισπανία - σιδηροδρομικό δυστύχημα: Ο δικαστής θα κλητεύσει στελέχη της εταιρείας

Ο δικαστής ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας για τις συνθήκες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 79 ανθρώπους στις 24 Ιουλίου, αποφάσισε να διερευνήσει «το, ή τα πρόσωπα της Adif», της διαχειρίστριας εταιρείας του ισπανικού σιδηροδρομικού δικτύου, που ήταν υπεύθυνα για την ασφάλεια των σιδηροτροχιών.

«Ο οδηγός είναι εξ ορισμού υπεύθυνος για την οδήγηση και την πορεία του συρμού, όμως είναι πιθανό να υπάρξει και μία στιγμή απροσεξίας που ενδέχεται να προκαλέσει ένα δυστύχημα με μεγάλο κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και την ακεραιότητα των επιβατών», υπογραμμίζει ο δικαστής στην απόφασή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει κατ’ αυτά να εξετασθεί εάν υπήρξαν «πιθανές αξιόποινες πράξεις» των διαχειριστών του δικτύου, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την εγγύηση της ασφάλειας των γραμμών και οι οποίοι δεν έδωσαν επαρκείς πληροφορίες για την κατάστασή τους.
Σύμφωνα με τον δικαστή, «υπήρξαν παραλείψεις στα βασικά μέτρα ασφαλείας από εκείνους που έχουν αποστολή να εγγυώνται την ασφάλεια της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στην προκειμένη γραμμή, που ισοδυναμεί με μία αξιόποινη αμέλεια», καθώς όπως εκτίμησε ο ίδιος η σήμανση ήταν ανεπαρκής.
Κατά συνέπεια, αποφάσισε να «ακούσει κατόπιν κλήτευσής τους για κατάθεση το, ή τα πρόσωπα της Adif που ήσαν υπεύθυνα για την κυκλοφορία στη γραμμή που συνδέει τους σταθμούς του Οουρένσε και του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα».
Η ημερομηνία κλήτευσης των υπευθύνων θα αποφασισθεί αργότερα κι αφότου η Adif ενημερώσει για τα ονόματα των υπευθύνων, επισήμανε ο δικαστής.

skai