Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ . Παρέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ στον εξελισσόμενο εμπορικό «πόλεμο»

Πηγή «Ριζοσπάστης»
 Η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν σε προσωρινή «ανακωχή» στην εμπορική διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών την περασμένη βδομάδα, όταν, στις 14 Αυγούστου, η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας επέβαλε ενισχυμένους ελέγχους των εμπορευμάτων από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα περίπου 1.000 σιδηροδρομικά βαγόνια κι εκατοντάδες νταλίκες με ουκρανικά εμπορεύματα να συσσωρευτούν στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Η ρωσική εφημερίδα «Βέντομοστι», επικαλούμενη δηλώσεις του εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας σιδηροδρόμων RZD, ανέφερε πως τώρα ο αριθμός των σιδηροδρομικών βαγονιών στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα έχει μειωθεί, και το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξυμένο. Ο επικεφαλής της Τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελιγιανίνοφ, υποστήριξε πως από τις 16 Αυγούστου οι Ρώσοι τελωνειακοί υπάλληλοι σταμάτησαν να ελέγχουν το βάρος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται από την Ουκρανία στη Ρωσία, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Ωστόσο, η βελτίωση της κατάστασης φαίνεται να είναι προσωρινή. Ετσι, την περασμένη Κυριακή, ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Σεργκέι Γκλάζιεφ δήλωσε πως η επιπλοκή κατά τον έλεγχο των ουκρανικών εμπορευμάτων είχε «μεμονωμένο χαρακτήρα», ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει την προετοιμασία της για αυστηροποίηση των τελωνειακών ελέγχων εάν η Ουκρανία υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ το Νοέμβρη του 2013.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμάρ Μπροκ, πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση έκτακτης συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου και θα εξετάσει την τωρινή κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σε δήλωσή του ο αξιωματούχος της ΕΕ κατηγόρησε τη Μόσχα πως αυξάνει την πίεσή της για να εμποδίσει την Ουκρανία να υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης καθώς και τη συμφωνία για μια σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ.
Από τη μεριά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιοτ, δήλωσε πως η χώρα του παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης και κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία να επιλύσουν τα ζητήματα μέσα από τις διαδικασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο ίδιος κάλεσε τη Μόσχα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στον ΠΟΕ κι εμφανίστηκε θερμός υποστηρικτής της «ευρωπαϊκής επιλογής» της Ουκρανίας, δηλαδή της σύνδεσής της με τη διακρατική ένωση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, την ΕΕ.
Αντίθετα, από τη μεριά της η Ρωσία επιδιώκει την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην Τελωνειακή Ενωση που έχει συγκροτήσει με το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία, κάτι που, βέβαια, δεν μπορεί να συμβεί εάν η Ουκρανία προχωρήσει τη σύνδεσή της με την ΕΕ.
Ι. Π.

Η Ρωσία απειλεί να αποχωρήσει από τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία


Η τελωνειακή ένωση σε περίπτωση που το Κίεβο υπογράψει συμφωνία για τη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχρεωθεί να σκληρύνει τη στάση της με την Ουκρανία, δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας Σεργκέι Γκλάζιεφ.
«Με την μελέτη αυτού του ζητήματος ασχολείται η Οικονομική Επιτροπή Ευρασίας», - είπε ο Γκλάζιεφ.
Ο σύμβουλος του Ρώσου ηγέτη δήλωσε πως «όλες οι περαιτέρω σχέσεις» εξαρτώνται από τις επιλογές της ουκρανικής ηγεσίας. Κατά την άποψη του, «ορισμένοι θερμοκέφαλοι καλούν την ουκρανική ηγεσία να επαναπροσανατολιστεί στις μυθικές εναλλακτικές λύσεις προμήθειας καυσίμων. Αμφιβάλω όμως αν μπορούμε να περιμένουμε κάποια σοβαρή αλλαγή»


«Φωνή της Ρωσίας