Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Προαστιακός: "Γραμμή" για Κάτω Αχαϊα - Ο Δήμος παρέδωσε στον ΟΣΕ την μελέτη επέκτασης - Μειώθηκαν σε 9 οι στάσεις

ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Δήμος Πατρέων ανταποκρίθηκε άμεσα στις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην Κάτω Αχαΐα, προέβη αμέσως στις αλλαγές της μελέτης και του προϋπολογισμού του έργου και τις κοινοποίησε από την Δευτέρα 26 Αυγούστου στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΣΕ για τις δικές της ενέργειες.

Η παράδοση της μελέτης, έρχεται ως συνέχεια της κοινής σύσκεψης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την Τρίτη 20 Αυγούστου 2013, στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής στην Πάτρα, μεταξύ των συναρμόδιων φορέων (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Δήμοι Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος κ.α.) όπου και συζητήθηκε ο συνολικός σχεδιασμός για το σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή και συγκεκριμένα στο τμήμα Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα.
Η μελέτη επέκτασης του Προαστιακού εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πατρέων και αναμορφώθηκε προκειμένου ο Προαστιακός να καλύπτει σε μισή ώρα την διαδρομή από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα. Έτσι οι στάσεις από 11 μειώθηκαν σε 9 και οι ισόπεδες διαβάσεις οριστικοποιήθηκαν σε 8.
Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή των στάσεων μειώθηκε από 1.330.000 ευρώ σε 1.091.000 ευρώ, ενώ με την προσθήκη των ισόπεδων διαβάσεων από τον ΟΣΕ, το συνολικό κόστος υπολογίζεται να ανέλθει σε 3,5 – 4 εκ. ευρώ, ποσό που θα διατεθεί από το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η μελέτη που συνέταξαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, παραδόθηκε στον ΟΣΕ, προκειμένου να γίνει και η προσθήκη των ισόπεδων διαβάσεων και από εκεί θα διαβιβαστεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του έργου μέσα από το ΕΣΠΑ.

Patras Times