Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Βρέθηκε το Στραντιβάριους που είχε κλαπεί το 2010 από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Γιούστον του Λονδίνου

Το βιολί άνηκε στην Κορεάτισσα Μιν Τζιν Κιμ και ήταν τόσο τόσο διάσημο που ήταν αδύνατο να μεταπωληθεί

Ένα πανάκριβο βιολί Στραντιβάριους αξίας 1.4 εκατομμυρίων ευρώ που ειχε κλαπεί τον Νοέμβριο του 2010 από το Λονδίνο, βρέθηκε την Τρίτη από τη βρετανική αστυνομία.  
                  
Το βιολί, που κατασκευάστηκε από τον Αντόνιο Στραντιβάρι το 1698, είχε κλαπεί από τη Νοτιοκορεάτισσα σολίστ Μιν Τζιν Κιμ, ενώα αυτή έτρωγε σε εστιατόριο στον σιδηροδρομικό σταθμό Γιούστον του Λονδίνου.
Το 2011, λόγω της κλοπής συνελήφθη και κρίθηκε ένοχοε ο Τζον Μόργκαν, ένας Ιρλανδός κακοποιός, ο οποίος  έβαλε δυο έφηβους να απασχολήσουν την Κιμ, ενώ αυτός έκλεψε τη θήκη με το πανάκριβο βιολί . Ωστόσο τίποτα δεν είχε γίνει γνωστό
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι το βιολί ήταν τόσο πολύ αναγνωρίσιμο, που πραγματικά ήταν αδύνατο να μεταπωληθεί.
Μαζί με το βιολί βρέθηκαν και τα κλεμμένα δοξάρια, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις 100 χιλ. δολάρια.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 600 βιολιά σε όλο τον κόσμο που φέρουν τη κατασκευαστική "σφραγίδα" του κορυφαίου Ιταλού Αντόνιο Στραντιβάρι. Σύμφωνα με Ελβετούς ερευνητές, το εδώ και αιώνες αναζητούμενο "μυστικό" του υπέροχου και μοναδικού ήχου των βιολιών Στραντιβάριους,  ίσως να είναι το ότι ο κατασκευαστής χρησιμοποιούσε ξύλο από δέντρα που μεγάλωναν την περίοδο 1645-1715, στο μέσο της λεγόμενης "Μικρής Εποχής των Παγετώνων".
news.gr