Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

«Υποχρεωτική η ανάθεση της σήραγγας Παναγοπούλας»

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΕΡΓΟΣΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

«Ηανάθεση της κατασκευής του έργου στην κοινοπραξία η οποία προσέφερε τη χαμηλότερη τιμή και η υπογραφή της σχετικής συμβάσεως καθίστατο υποχρεωτική, τη στιγμή κατά την οποία δεν προέκυπταν συγκεκριμένα στοιχεία για την ακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού».

Η ΕΡΓΟΣΕ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω στην ανάθεση εργολαβίας για την ΠαναγοπούλαΑυτό αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. Κ. Σπηλιόπουλος σε επιστολή του, απάντηση στο δημοσίευμα της «Ε» της Τρίτης 2 Ιουνίου 2013, με τίτλο «βλέπουν σκάνδαλο στο βάθος του τούνελ», προσθέτοντας ο ίδιος ότι «αντιθέτως, τυχόν ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού θα σήμαινε αφ' ενός μεν αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά ποσοστό 41% περίπου -δεδομένου ότι από του έτους 2013 ισχύουν ενιαία τιμολόγια για την κατασκευή σηράγγων- και αφ' ετέρου απώλεια των κονδυλίων της χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ».
Το δημοσίευμα της «Ε» βασίστηκε στη μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελέα για θέματα διαφθοράς Ελένη Ράικου για το σιδηροδρομικό έργο στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος, συμπεριλαμβανομένης και της σήραγγας Παναγοπούλας, που κατέθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος, βουλευτής Αχαΐας, καλώντας τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει «προκλητικές και προσυννενοημένες εκπτώσεις και "φωτογραφικές διατάξεις", που έφεραν το διαγωνισμό στην αγκαλιά των "εθνικών εργολάβων", ως κατάληξη μεθοδεύσεων τεσσάρων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν δύο απόπειρες δημοπράτησης του εν λόγω έργου». Το έργο ανατέθηκε την Παρασκευή 21/6/2013, ενώ σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο η σύμβαση του έργου δεν εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαιτούμενο έλεγχο, παρά μόνο μετά τις 8-5-2013, δηλαδή οκτώ σχεδόν μήνες μετά την απόφαση του δ.σ. της ΕΡΓΟΣΕ για την ανάθεσή του στην Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - J & Ρ ΑΒΑΞ Α.Ε.-INTRAKAT Α.Ε.
Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. απαντά ότι: «Προ της συνάψεως (υπογραφής) της ως άνω συμβάσεως, διενεργήθηκε έλεγχος νομιμότητας αυτής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, από τον οποίο (έλεγχο) προέκυψε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της. Ταυτόχρονα, υπάρχει σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ για τη σύναψη της συμβάσεως, η οποία είναι αναγκαία για τη χρηματοδότηση του έργου. Επίσης, ενημερώθηκε, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και προ της συνάψεως της συμβάσεως, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής».
Στην απαντητική επιστολή της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρεται διεξοδικά ότι το επίμαχο έργο εντάσσεται στο συνολικό έργο εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής γραμμής ΠΑΘΕΠ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, η ΕΡΓΟΣΕ ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ακολούθησε τη διαδικασία του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού, ενώ η διακήρυξη δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισημαίνεται ειδικότερα ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός της δημοπρατούμενης σύμβασης ανήλθε στο ποσό των 315 εκατ. ευρώ, το 60% του οποίου (ήτοι 188 εκατ. ευρώ) αφορά στη δαπάνη κατασκευής της σήραγγας Παναγοπούλας, το μήκος της οποίας ανέρχεται σε 4,5 χλμ. Οι τιμές δε, επί τη βάσει των οποίων εξήχθη ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της σήραγγας, λόγω της μη ύπαρξης μέχρι και το έτος 2012 ενιαίων τιμολογίων για την κατασκευή οδικών/σιδηροδρομικών σηράγγων, ορίστηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ, υπολογισμένες στο ακριβές ποσό της δαπάνης των εργασιών». Για τις συμμετοχές στο διαγωνισμό σημειώνεται ότι «εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι εκ των συνολικώς 8 εγγεγραμμένων στην 7η τάξη ημεδαπών επιχειρήσεων και καμία αλλοδαπή επιχείρηση. Οι έξι ημεδαπές επιχειρήσεις συμμετείχαν σε δύο κοινοπρακτικά σχήματα των τριών εταιρειών το καθένα εξ αυτών και υπέβαλαν τις προσφορές των».
Η επιστολή αναφέροντας ότι «η ανάθεση της κατασκευής των δημοσίων έργων γίνεται υποχρεωτικά στην εργοληπτική επιχείρηση ή κοινοπραξία η οποία προσέφερε τη χαμηλότερη τιμή, υπό τον όρο ότι καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό» καταλήγει σημειώνοντας ότι: «Κατόπιν των ανωτέρω προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία ελέγχων και εγκρίσεων της εν λόγω δημοπρασίας, η εταιρεία μας προέβη στην υπογραφή της σχετικής συμβάσεως με την ανάδοχο Κοινοπραξία (πρώτο μειοδότη), με συνολικό συμβατικό οικονομικό αντικείμενο το ποσό των 293.130.532,46 ευρώ (ήτοι μέση έκπτωση 7,04%)».