Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Συνάντηση Στουρνάρα - Μοσκοβισί με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με έμφαση τις αποκρατικοποιήσεις, βρέθηκαν την Πέμπτη στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας με τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί. 

Ο κ. Στουρνάρας ήταν συγκρατημένος στις δηλώσεις για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων την επόμενη χρονιά, ενώ επέμεινε στις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2014.

«Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από «θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία όπως οι αποκρατικοποιήσεις και άλλα γενικότερα».

Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικός παράγοντας έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέριον για τις αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων, σιδηροδρόμων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), και αυτοκινητοδρόμων.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη χθεσινή του αναφορά στην τηλεόραση του Reuters, σχετικά με προσεχή έκδοση ελληνικών ομολόγων, ο υπουργός απάντησε:
«Δεν ανακοίνωσα, είπαμε ότι το σκεφτόμαστε. Εξάλλου μη ξεχνάτε ότι του χρόνου τελειώνουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα».
Σχετικά με το σε ποιο ύψος θα μπορούσαν να είναι αυτά τα ομόλογα, ο υπουργός εξήγησε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καθορίσουμε κάτι τέτοιο».
Σε άλλο ερώτημα δημοσιογράφων εάν θα μπορούσε η Ελλάδα να σκεφτεί μια επιπλέον παράταση τη στιγμή που η Γαλλία και η Ισπανία εξασφάλισαν πρόσφατα παράταση, ο υπουργός είπε:
«Προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε παράταση. Εμείς όπως ξέρετε έχουμε πάρει ήδη δύο χρόνια παράταση έως το 2016, που αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες».
Σε ερώτημα ξένου δημοσιογράφου γύρω από τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τη συνέχιση της ύφεσης το 2014, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:
«Οι δικές μας προβλέψεις είναι καλύτερες γιατί ανταποκρίνονται καλύτερα στις πρόσφατες εξελίξεις. Πιστεύω ότι τα μοντέλα είναι μοντέλα παντού και δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα σε αυτά. Σύμφωνα όμως με τις δικές μας προβλέψεις θα έχουμε μία μικρή ανάπτυξη του χρόνου» κατάληξε ο κ. Στουρνάρας.
Αμέσως μετά τον κ. Στουρνάρα ο γάλλος υπουργός είχε συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Φίλιπ Ρέσλερ.
Ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε από την Τρίτη στη γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σήμερα το βράδυ θα επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής (στις 15:00) θα υποδεχθεί στο υπουργείο Οικονομικών τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ