Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αποκρατικοποιήσεις με... άρωμα Γαλλίας


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Της Μαρίας Λιλιοπούλου
Αρωμα... Γαλλίας θα έχουν οι αποκρατικοποιήσεις του τομέα Μεταφορών και συγκεκριμένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO αλλά και των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς ο Γάλλος υπουργός Frederic Cuvillier αναφέρθηκε σαφώς στη συμμετοχή γαλλικών εταιρειών σε όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Ο Κ. Χατζηδάκης με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών Frederic Cuvillier
Παράλληλα αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την πρόοδο των μεγάλων έργων στους αυτοκινητοδρόμους, στα οποία συμμετέχει ο κατασκευαστικός Ομίλος Vinci. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον υπουργό Ανάπτυξης και Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη, τη συζήτηση μονοπώλησαν το ζήτημα των μεγάλων έργων αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, Γάλλος υπουργός, η επίσκεψη του οποίου αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική της ελπίδας στρέφεται στο μέλλον και στη συνεργασία των δύο χωρών στα μεγάλα έργα». Εγινε μάλιστα ακόμα πιο συγκεκριμένος υπογραμμίζοντας ότι το γαλλικό ενδιαφέρον περιλαμβάνει:
Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της οποίας θα συμμετάσχουν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF). Στο παρελθόν η SNCF είχε ενδιαφερθεί κυρίως για τη θέση συμβούλου ασφαλείας στον ΟΣΕ, την υλοποίηση σιδηροδρομικών έργων υποδομής σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ. Τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ROSCO (εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού), στον οποίο αναμένεται να συμμετάσχει η Alstom. Ηδη έχει προηγηθεί επίσκεψη αντιπροσωπείας της γαλλικής εταιρείας. Στη Rosco άλλωστε ενδέχεται να μεταφερθεί στο μέλλον και η συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή υλικού όλων των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ). Τα ετήσια σταθερά εγγυημένα έσοδα μόνο από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και τα υπόλοιπα μέσα, θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Οι δύο διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν τον Ιούνιο από το ΤΑΙΠΕΔ.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια με τον κατασκευαστικό Ομιλο Vinci να προτίθεται να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την αποκρατικοποίησή τους, οι οποίοι έχουν ήδη βγει στον αέρα.
Την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, στην οποία συμμετέχει ήδη η Vinci. Η δήλωση του Γάλλου υπουργού ήρθε αμέσως μετά την παρότρυνση του κ. Χατζηδάκη ότι «απτή απόδειξη της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ελλάδα θα είναι οι επενδύσεις στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας».