Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Αρνούνται τις κατηγορίες οι συλληφθέντες στον Καναδά για σχεδιασμό επίθεσης σε τρένο

Σχέση με την Αλ Κάιντα επιρρίπτει η αστυνομία

Απορρίπτουν τις κατηγορίες σε βάρος τους οι δύο συλληφθέντες στον Καναδά για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης σε συνεργασία με την Αλ Κάιντα, όπως φάνηκε από την πρώτη τους ακρόαση ενώπιον Δικαστηρίου. 


Ο δικηγόρος του πρώτου από τους συλληφθέντες είπε πως ο κατηγορούμενος «θα υπερασπιστεί σθεναρά» τον εαυτό του, ενώ ο δεύτερος είπε στο δικαστήριο πως το κατηγορητήριο στηρίζεται σε γεγονότα και λόγια «που είναι μόνο φαινόμενα».

Ο Ραέντ Τζάσερ, 35 ετών από το Τορόντο και ο Σιχέμπ Εσεγάιερ, 30 ετών από το Μοντρεάλ, αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνωμοσίας με σκοπό «να δολοφονήσουν αγνώστους προς όφελος, υπό την καθοδήγηση ή σε συνεργασία με τρομοκρατική ομάδα». Είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα ξεχωριστά μετά από κοινή έρευνα μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά.

Οι καναδικές αρχές αναφέρουν ότι η έρευνα είχε ξεκινήσει στα μέσα του περασμένου έτους μετά από πληροφορία που δόθηκε στις αρχές από «μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας».

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν το Τζάσερ μετά από επιδρομή στο σπίτι του σε περιοχή βόρεια του Τορόντο και τον Εσεγάιερ σε εστιατόριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στο Μοντρεάλ.

Οι καναδικές αρχές δήλωσαν ότι οι δύο άνδρες σκόπευαν να επιτεθούν στην αμαξοστοιχία, η οποία εκτελούσε δρομολόγιο Τορόντο-Νέα Υόρκη. Αμερικανοί αξιωματούχοι εικάζουν ότι οι ύποπτοι σχεδίαζαν να ανατινάξουν μια γέφυρα κοντά στα καναδικά σύνορα.

Δήλωσαν, επίσης, ότι ερευνητές και στις δύο πλευρές των συνόρων εξετάζουν την πιθανότητα οι ύποπτοι να σχετίζονταν με άτομα στις ΗΠΑ, ειδικά στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει το Reuters, πηγή υποστήριξε ότι ο Εσεγάιερ είχε πραγματοποιήσει τελευταία πολλά ταξίδια στις ΗΠΑ, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CBC μετέδωσε ότι οι καναδικές αρχές παρακολουθούσαν τον 30χρονο για περισσότερο από ένα χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters