Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ζητά η ΓΣΕΕ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ



Την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητά με επιστολή- πρόσκληση, που απέστειλε προς τους εργοδοτικούς φορείς, η ΓΣΕΕ.

Στην επιστολή της, η Συνομοσπονδία θέτει ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την νέα ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός έχει ορισθεί στα 586,08 ευρώ με την 6/2012 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ζητά επίσης να συνεχιστεί η συλλογική διαπραγμάτευση για τις λοιπές διεκδικήσεις της θεσμικού χαρακτήρα μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης.
Η ΓΣΕΕ εκτιμά, στην επιστολή της, ότι «αποτελεί ιστορική υποχρέωση των κοινωνικών εταίρων να αποκαταστήσουν τον δικαιοπολιτικό ρόλο της Εθνικής Σύμβασης» και υποστηρίζει ότι «είναι αδιανόητος ο εκτοπισμός των κοινωνικών ανταγωνιστών (εταίρων) και η βίαιη επιστροφή στον κρατισμό για τον καθορισμό των όρων εργασίας από την εκτελεστική εξουσία, μετά από μη δεσμευτική γνώμη πλειάδας φορέων με ποικίλες θεωρητικές προσεγγίσεις και αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις».
Σημειώνει, επίσης, την ανάγκη ενός νέου κοινού διαβήματος των κοινωνικών εταίρων προς την κυβέρνηση, με το οποίο θα ζητείται η επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγεματικών συμβάσεων και η αποκατάστασης της μετενέργειας.
Η επιστολή της ΓΣΕΕ απεστάλη προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).