Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Καναδάς: Νέα στοιχεία για την απόπειρα εκτροχιασμού τρένου

Ερευνητές πιστεύουν ότι ο ένας εκ των δύο υπόπτων, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να ανατινάξουν μια σιδηροδρομική γραμμή στον Καναδά και να προκαλέσουν τον εκτροχιασμό μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας, είχε επισκεφτεί το Ιράν, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι της αμερικανικής ασφάλειας.


Όπως ανέφεραν, ο Σιχέμπ Εσεγάιερ, 30 ετών, είχε ταξιδέψει τα τελευταία δύο χρόνια στην Τεχεράνη, παρόλο που δεν διευκρίνισαν εάν είχε επισκεφτεί τη χώρα περισσότερες από μια φορές ή με ποιους είχε έρθει σε επαφή για όσο χρονικό διάστημα βρισκόταν εκεί. Όταν οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Εσεγάιερ και του συνεργού του, αυτή την εβδομάδα, η καναδική αστυνομία δήλωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν λάβει «οδηγίες» για το σχέδιο συνωμοσίας από «στοιχεία της Αλ Κάιντα στο Ιράν». Οι καναδικές αρχές ωστόσο δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ανάμειξης της ιρανικής κυβέρνησης με τους υπόπτους.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν τη Δευτέρα σε ξεχωριστές επιδρομές της αστυνομίας, σε μια από κοινού έρευνα μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά, η οποία είχε ξεκινήσει στα μέσα του περασμένου έτους μετά από πληροφορία που δόθηκε στις αρχές από μέλος της Μουσουλμανικής κοινότητας. Οι καναδικές αρχές δήλωσαν ότι οι δύο άνδρες σκόπευαν να επιτεθούν στην αμαξοστοιχία, η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Τορόντο - Νέα Υόρκη. Αμερικανοί αξιωματούχοι εικάζουν ότι οι ύποπτοι σχεδίαζαν να ανατινάξουν μια σιδηροδρομική γραμμή κοντά στα καναδικά σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ