Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Το μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα καθυστερήσει πολύ μετά το τέλος του 2016

 «Πιστεύουμε απόλυτα ότι η καθυστέρηση που θα έχουμε στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα είναι μεγάλη σε σχέση με το τέλος του 2016. Παράλληλα θα εντάξουμε και άλλες γραμμές στα περιφερειακά ή άλλα προγράμματα» δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, μιλώντας στην αναπτυξιακή ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο κ. Σιμόπουλος γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα εκταμίευσε 1 δις ευρώ από την Τράπεζα Επενδύσεων και την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η κατασκευή των μεγάλων τεσσάρων οδικών αξόνων που θα προσφέρουν 25.000 θέσεις εργασίας άμεσα.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη προγραμματική περίοδο υπογράμμισε ότι θα δοθεί έμφαση στα συγκοινωνιακά έργα ενώ απηύθυνε έκκληση στις αυτοδιοικήσεις της χώρας να προσπαθήσουν να εντάξουν ώριμα συγκοινωνιακά έργα σε υποδομές διευρωπαϊκών δικτύων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή τους.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας ο υφυπουργός ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης υπογράμμισε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι απλούστερο, ταχύτερο με άμεσο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε το τελευταίο χρονικό διάστημα το υπουργείο ανάπτυξης και σε αυτές περιλαμβάνονται η υλοποίηση συμφωνίας με την Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 1,5 δισ., ευρώ για επενδύσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, (ήδη έγιναν συμβασιοποιήσεις ύψους 600 εκ ευρώ και εκταμιεύτηκαν από τους τελικούς δικαιούχους 210 εκ ευρώ), η υπογραφή μέχρι τέλος Απριλίου προγράμματος διευκόλυνσης του εμπορίου στην Ελλάδα, η λήψη μέτρων με κονδύλια 2 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης στο οποίο μετέχουν οι τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η υπερκάλυψη του μνημονιακού στόχου απορρόφησης για το τρέχον ΕΣΠΑ κατά 7,5 φορές πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο, η μείωση των υπογραφών για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και οι απλουστεύσεις σε ζητήματα απαλλοτριώσεων.
Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου κατά την παρέμβασή του σχολίασε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι προτάσεις των Περιφερειών για τη νέα προγραμματική περίοδο και μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει υποβληθεί το συνολικό σχέδιο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι η μεγάλη οικονομική κρίση επιβάλλει τον καθορισμό βέλτιστων πολιτικών εξόδου από την ύφεση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ σε επίπεδο χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η επιχειρηματικότητα έχει τεράστια θέση στο πλαίσιο των βασικών κατευθύνσεων της Περιφέρειας για εξωστρέφεια, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Αναφερόμενος, άλλωστε, στα χρονικά πλαίσια που διαμορφώνονται, είπε ότι ως τον Ιούνιο, οπότε θα γίνει η νέα αναπτυξιακή ημερίδα στην Κεντρική Μακεδονία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων για το νέο ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή να μορφοποιηθούν οι προτάσεις για να κατατεθούν ως το τέλος του χρόνου.
«Στην Ελλάδα το σύστημα αναπαράγει το σύστημα. Δεν είναι δυνατόν με αυτό τον τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος τα οράματα να γίνουν πραγματικότητα. Γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα ζητήσει να γίνει ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ώστε να υλοποιηθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης σε επίπεδο Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε αναλυτικά στους άξονες του προγραμματισμού της διοίκησης του δήμου.
Ethnos.gr