Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ρωσία. Duty free σε τραίνα και σιδηροδρομικούς σταθμούς


Καταστήματα αφορολόγητων ειδών, τα γνωστά Duty Free, θα εμφανιστούν στα ρωσικά τραίνα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό,  από το φετινό καλοκαίρι.

Αναζητώντας επιπλέον έσοδα, οι σιδηρόδρομοι προτίθενται να ακολουθήσουν το δρόμο των αεροπορικών εταιριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική εταιρία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, η Ομοσπονδιακή Εταιρία Επιβατικών Μεταφορών (διαχειρίζεται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μακρινών αποστάσεων), σχεδιάζει να οργανώσει στα τραίνα καταστήματα Duty free. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι στην υπερταχεία «Εξπρές της πρωτεύουσας» (Stolíchnyi express), το οποίο πραγματοποιεί χωρίς στάσεις το δρομολόγιο Μόσχα-Κίεβο. Ακολούθως, η εταιρία εξετάζει την πιθανότητα να το εφαρμόσει στο τρένο «Λεβ Τολστόι» που κάνει τη διαδρομή Μόσχα-Ελσίνκι.
Όπως ανέφεραν στελέχη της Ομοσπονδιακής Εταιρίας Επιβατικών Μεταφορών, η γκάμα των προϊόντων θα είναι ανάλογη με εκείνη που προσφέρεται στα αεροπλάνα (αλκοολούχα ποτά, αρώματα και καλλυντικά, κοσμήματα). Η εταιρία δεν αποκαλύπτει ποιός θα είναι ο διαχειριστής των duty free, επικαλούμενη το γεγονός ότι η σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Ρωσία περίπου 30 εταιρίες διαχειριστές Duty free οι οποίες πωλούν προϊόντα στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα. Από αυτές, οι μεγαλύτερες είναι πέντε, αναφέρει η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της Ενωσης Αφορολόγητου Εμπορίου, Γιούλια Μεστσεριάκοβα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ένωσης, πέρυσι οι πωλήσεις αφορολόγητων προϊόντων έφτασαν το ένα δις δολάρια, ενώ το 10-15% των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε μέσα στα αεροπλάνα. Στις Δυτικές χώρες, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς εκεί οι πωλήσεις «στον αέρα» αποφέρουν το 30-40% του συνόλου των εσόδων, επισημαίνει.
Η ίδια αναφέρει, ότι όπως και στα αεροδρόμια, το ίδιο σύστημα Duty free πρέπει να γίνει και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η ιδέα της δημιουργίας Duty free στον σιδηρόδρομο έλαβε την έγκριση της κυβέρνησης την περασμένη Ανοιξη, όταν η τελευταία επέτρεψε να ανοίξουν καταστήματα αφορολόγητων ειδών στους σιδηροδρομικούς χώρους συνοριακού ελέγχου. Τα πρώτα Duty free ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αγίας Πετρούπολης για τη Φινλανδία και στον σταθμό του Βίμποργκ, ενώ αργότερα και σε όλους τους ρωσικούς σταθμούς διεθνούς ανταπόκρισης. Έως τώρα όμως, αυτό δεν έχει συμβεί σε κανέναν σιδηροδρομικό σταθμό. 
«Η Ρωσία Τώρα»