Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τα δικαιώματα των επιβατών στη διάθεσή σας παντού

Οι επιβάτες που είναι αποκλεισμένοι σε αεροδρόμια ή αναμένουν τις χαμένες τους αποσκευές μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μια δωρεάν εφαρμογή κινητών συσκευών για να ελέγχουν τα δικαιώματά τους άμεσα και επιτόπου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε αυτή την εφαρμογή για τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.


Ετοιμάζεται και η εφαρμογή που θα καλύπτει  τις μεταφορές με πούλμαν και λεωφορεία καθώς και τις πλωτές μεταφορές. Επισημαίνεται ότι από τον Μάρτιο ξεκίνησε η εφαρμογή νέου κανονισμού ανά την ΕΕ που προβλέπει  διευρυμένα δικαιώματα αποζημίωσης και για το σκέλος οδικών - πλωτών μεταφορών  που τα εναρμονίζει σχεδόν με τις αεροπορικές και τις σιδηροδρομικές. 


Η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε τέσσερις δημοφιλείς πλατφόρμες κινητών συσκευών: Apple iPhone και iPad, Google Android, RIM Blackberry και Microsoft Windows Phone 7. Για περισσότερες πληροφορίες και για να κατεβάσετε την εφαρμογή επιλέξτε τον τύπο της συσκευής σας: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/el/mobile.html 

Μεταξύ άλλων οι ταξιδιώτες δικαιούνται:

• Επαρκή και προσιτή πληροφόρηση πριν από το ταξίδι και κατά τη διάρκειά του, καθώς και παροχή γενικών πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματά τους στους τερματικούς σταθμούς και επί των πλοίων.
• Επαρκή συνδρομή (όπως ελαφρά γεύματα, γεύματα, αναψυκτικά και, όταν είναι αναγκαίο, κατάλυμα για μέχρι τρεις διανυκτερεύσεις, με οικονομική κάλυψη μέχρι 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση) σε περιπτώσεις ματαίωσης ή καθυστερημένης αναχώρησης άνω των 90 λεπτών.
• Εγγύηση ως προς την επιλογή μεταξύ επιστροφής χρημάτων ή μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο σε περιπτώσεις ματαίωσης ή καθυστερημένης αναχώρησης άνω των 90 λεπτών.
• Αποζημίωση μεταξύ 25% και 50% της τιμής του εισιτηρίου σε περιπτώσεις καθυστερημένης άφιξης.

• Μη διακριτική μεταχείριση και ειδική συνδρομή χωρίς χρηματική επιβάρυνση για τα άτομα με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα. 
• Χρηματική αποζημίωση  σε περίπτωση ατυχήματος και απώλειας ή ζημίας αποσκευών, οχημάτων και του εξοπλισμού κινητικότητας ή άλλου ειδικού εξοπλισμού.
• Σε περίπτωση ατυχήματος προκαταβολής (εντός 15 ημερών) για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών και δικαίωμα άμεσης προσφυγής κατά του ασφαλιστή του μεταφορέα.

Δ. Καδδά



Πηγή:www.capital.gr