Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Αγγλία. Ψεύτικο γεράκι, «Βασιλιάς» των σιδηροδρομικών σταθμών. Δείτε το βίντεο

Η Network Rail ξοδεύει 9,000£ στα ρομποτικά πουλιά για να τρομάξουν τα ακατάστατα περιστέρια.

Οι πλαστικοί πετρίτες περιστρέφουν το κεφάλι τους, χτυπούν τα φτερά τους και εκπέμπουν θορυβώδεις ήχους. Ο στόχος τους είναι να διώξουν μακριά τα περιστέρια και τους γλάρους στο σταθμό Waverley  του Εδιμβούργου.
Εκπρόσωπος της σιδηροδρομικής εταιρίας δήλωσε: «Ήμαστε περίεργοι να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι».
Τα αφεντικά των σιδηροδρομικών εταιριών ξοδεύουν 9,000£ τον χρόνο για τα ρομποτικά γεράκια, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα περιστέρια από το να καταστρέψουν τον πρόσφατα ανακαινισμένο σιδηροδρομικό σταθμό.  Η Network Rail ελπίζει ότι οι πλαστικοί πετρίτες θα τρομάξουν τα περιστέρια και τους γλάρους στο σταθμό Waverley του Εδιμβούργου, στον οποίο μόλις έχει εγκατασταθεί μια νέα στέγη με περισσότερους από 24.000 υαλοπίνακες, ως μέρος μια συνεχόμενης ανακαίνισης. Έχουν προγραμματιστεί να περιστρέφουν τα κεφάλια τους, τα πτερύγια τους, τα φτερά τους και να εκπέμπουν τέσσερα διαφορετικά καλέσματα για να προξενήσουν το φόβο στη λεία τους. 
 

Ο Jonh Donald του Robop, της εταιρίας East Lothian που παράγει τα πουλιά, είπε: «Τα περισσότερα αρπακτικά κυνηγούν μικρά ζώα όπως τρωκτικά, αλλά οι πετρίτες ζουν από άλλα πουλιά, έτσι τα περιστέρια και οι γλάροι τρομοκρατούνται από αυτά. Ένα γεράκι σκοτώνει φθίνουσα πάνω στο στοχευόμενο πουλί με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αυτό ονομάζεται σκύψιμο. Κατά τη διάρκεια ενός σκυψίματος το γεράκι επιτυγχάνει μια ταχύτητα που υπερβαίνει τα 100 μίλια ανά ώρα. Οι επιθέσεις συμβαίνουν με τέτοια ταχύτητα και έκπληξη που τα πουλιά είναι σε πλήρη συναγερμό, μόλις ένας πετρίτης εντοπίζεται. Πολλά είδη, όπως γλάροι έχουν ένα ειδικό κάλεσμα συναγερμού για την προειδοποίηση των φίλων τους, οι οποίοι θα συρρεύσουν μαζί και θα πετάξουν μακριά. Το Robop έχει σχεδιαστεί για να φαίνεται, να μετακινείται και να ακούγεται σαν ένας πραγματικός πετρίτης, προκειμένου να προκαλέσει την ίδια αντίδραση όπως ένα πραγματικό πουλί. Στόχος μας είναι να προκαλέσουν πρώτα μια αντίδραση πανικού, έτσι ώστε τα πουλιά-παράσιτα να πετάξουν μακριά. Θέλουμε επίσης να μεταφέρουμε στα πουλιά ότι ο πετρίτης έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο έδαφός τους, έτσι δεν υπάρχει λόγος επιστροφής».

Η Robop έχει εγκαταστήσει τα χειροποίητα πουλιά της σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του συλλόγου αντισφαίρισης All England  στο Wimbledon, σε ένα αεροδρόμιο στο Άμστερνταμ και σε ένα ορυχείο αλατιού στις ΗΠΑ.
Τους εισήγαγαν για να συμβάλουν στην προστασία της νέας γιγάντιας στέγης στο σταθμό Waverley του Εδιμβούργου που εγκαταστάθηκε από εργολάβο Balfour Beatty.
Αλλά ο John λέει ότι η παρουσία των πετρίτες μπορεί να έχει μια μόνιμη επίδραση στο πληθυσμού των περιστεριών.
Είπε: «Βρίσκονται εκεί για 150 χρόνια και μπορεί να συμβεί σε μία νύχτα, αλλά αν τα περιστέρια και οι γλάρους πιστεύουν ότι ένα ζευγάρι πετρίτες έχουν εγκατασταθεί στη περιοχή τους θα μπορούσε να τα εξαναγκάσει να φύγουν.»
Ένας εκπρόσωπος της Network Rail, δήλωσε: «Έχουμε ενημερωθεί ότι τα γεράκια είναι τα καταλληλότερα πουλιά για να αποτρέψουν τα περιστέρια και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Υπάρχουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα περιστέρια, κυρίως λόγο υγείας και ασφάλειας. Αν δεν ενεργήσουμε για να κρατήσουμε υπό έλεγχο τους αριθμούς, το περιβάλλον του σταθμού θα γίνει γρήγορα πολύ δυσάρεστο και μπορεί να οδηγήσει σε γλιστρήματα και πτώσεις. Έχουμε ήδη αντίγραφα, μη κινούμενα, αποτρεπτικά πουλιά σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το σταθμό, καθώς σε δίχτυα και σε επιφάνειες που αποτρέπουν τα περιστέρια από την προσγείωση και εμποδίζουν την πρόσβασή τους σε γνωστά σημεία φωλιές. Έχουμε επίσης μια συσκευή στην αίθουσα ταξιδίων που εκπέμπει ένα θόρυβο σε υψηλή συχνότητα γνωστό για την αποτροπή των περιστεριών από τον συνωστισμό».