Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ: ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ 30 ΝΕΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Επιθεωρητές - ομπρέλα σε βροχή καταγγελιών
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών προχωράει στην ενίσχυση και ανασύσταση του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων, απευθύνοντας πρόσκληση σε μηχανικούς του Δημοσίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη στελέχωση συνολικά 30 νέων οργανικών θέσεων. Η συγκεκριμένη υπηρεσία μέχρι τώρα μάλλον υπολειτουργεί, ενώ αυτή την περίοδο πέφτουν βροχή οι καταγγελίες για τη διαχείριση, την ποιότητα και τη συντήρηση των δημοσίων υποδομών.

Από βαριές υποθέσεις κακοδιαχείρισης των δημόσιων έργων μέχρι λακκούβες του οδοστρώματος, στο στόχαστρο των επιθεωρητώνΜεγάλος αριθμός υποθέσεων προέρχεται από ελέγχους που έχει διατάξει η Δικαιοσύνη και ειδικότερα οι οικονομικοί εισαγγελείς για υπερβάσεις προϋπολογισμών και συμπληρωματικές συμβάσεις μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων, ενώ πολλές άλλες καταγγελίες αφορούν εργολαβικές διαμάχες για αναθέσεις μικρών και μεγάλων έργων. Πλήθος καταγγελιών γίνονται και από απλούς πολίτες, οι οποίες ως επί το πλείστον αφορούν ιδιοκτησιακές διαμάχες, απαλλοτριώσεις εκτάσεων, την οικονομική διαχείριση έργων αλλά και πολλά θέματα της καθημερινότητας, όπως ατυχήματα σε λακκούβες του οδοστρώματος.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, μιλώντας στην «Ε», επιβεβαίωσε ότι έχει αυξηθεί αυτή την περίοδο ο όγκος των καταγγελιών για τα δημόσια έργα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι όλες οι καταγγελίες που γίνονται είναι βάσιμες.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμη ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να ενισχύσει το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων, ώστε να πετύχει όχι μόνο διερεύνηση καταγγελιών αλλά και προληπτικούς ελέγχους για τη διαχείριση των έργων, ενώ συμπληρώνει ότι όπου διαπιστώνονται προβλήματα και δυσλειτουργίες γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Χαρακτηριστικά ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε προσφάτως το υπουργείο Υποδομών να καλυφθούν 25 θέσεις διπλωματούχων μηχανικών σε νευραλγικούς τομείς του υπουργείου Δημοσίων Εργων από τεχνικούς επιστήμονες που είχαν μετακινηθεί στον ΟΑΕΔ.
Πρόκειται για χτυπητή υπόθεση που απασχόλησε τον Τύπο, αφού οι μηχανικοί του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας μετά την κατάργηση του ΟΕΚ είχαν διοχετευτεί στον ΟΑΕΔ και αντί να αξιοποιούνται σύμφωνα με την πείρα και την επιστημονική τους γνώση έκαναν διεκπεραιωτικές εργασίες βάζοντας σφραγίδες!
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις 30 θέσεις Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μέσω της «Διαύγειας», αφορά διπλωματούχους μηχανικούς μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους από το σύνολο των υπουργείων, περιφερειών, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με βασική προϋπόθεση να έχουν τουλάχιστον οκταετή βεβαιωμένη εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή των έργων.