Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Εγκαινιάζεται η συνεργασία Cosco-HP στον Πειραιά


Της Αγγελικής Καλλή
Επίκεντρο εξελίξεων αυτή την εβδομάδα η ναυτιλία και το λιμάνι του Πειραιά. Εγκαινιάζεται επίσημα μέσα στην εβδομάδα η συνεργασία της Cosco με την HP, η οποία αναβαθμίζει τη σημασία του Πειραιά ως πύλης για τη ροή εμπορευμάτων από τις αγορές της Ασίας προς την Ευρώπη.
Παράλληλα ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης ανακοινώνει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού νηολογίου που θα μειώσει τη γραφειοκρατία για την εγγραφή ποντοπόρων πλοίων στην ελληνική σημαία δημιουργώντας ειδική υπηρεσία μίας στάσης στο ΥΝΑ.


Τρένο


Κομβικό συστατικό της συνεργασίας Cosco ? ΗP είναι η σύνδεση του εμπορευματικού λιμένα του Πειραιά με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, η οποία ως έργο παραδίδεται τις επόμενες μέρες. Υπολογίζεται ότι ο συνδυασμός λιμάνι - σιδηρόδρομος θα συντομεύσει, κατά μέσο όρο κατά οκτώ μέρες, τον χρόνο που απαιτείται σήμερα ώστε τα φορτία από τις αγορές της Ασίας να φθάνουν στην καρδιά της Ευρώπης.

Η μείωση του χρόνου αποκτά μεγάλη σημασία για τις θαλάσσιες μεταφορές λόγω των διεθνών τιμών των καυσίμων που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Η Cosco αναμένεται να δώσει μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός με ειδική εκδήλωση στον Πειραιά. Στελέχη της στην Ελλάδα δηλώνουν πεπεισμένα ότι τα φορτία της HP θα είναι μόνον η αρχή, καθώς σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται και άλλες αντίστοιχες συμφωνίες που θα δώσουν νέα ώθηση στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά. Ο κινεζικός όμιλος έχει επανειλημμένα τονίσει πόσο ενδιαφέρεται για τη βάση του στην Ελλάδα. Το 2012 έφερε στον Πειραιά περισσότερα από 2 εκατ. κοντέινερ, το 2013 στοχεύει σε 2,5 εκατ. κοντέινερ, ενώ την 1η Ιουνίου θα αρχίσει η λειτουργία της πρώτης φάσης της νέας του προβλήτας (ΙΙΙ).
Οι νέες προοπτικές αποτελούν και ένα χαρτί στις διαπραγματεύσεις που φέρεται να επιζητούν οι Κινέζοι, προκειμένου να μεταβληθούν ορισμένοι όροι της σύμβασης παραχώρησης που έχουν υπογράψει με τον ΟΛΠ. Οι όροι αυτοί αφορούν την πρόβλεψη για καταβολή ελάχιστου ετήσιου μισθώματος, το οποίο για το 2013 υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ.