Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Καινοτόμες προτάσεις νέων σιδηροδρομικών σταθμών

"Κάτω από το σύννεφο"

Στις 22 Φεβρουαρίου 2013, στον ιστοχώρο ArchDaily δημοσιεύτηκε άρθρο της Alison Furuto για μία καινοτόμο πρόταση. Σχεδιασμένη από τον Αρχιτέκτονα Arthur Kupreychuk, η πρόταση για ένα νέο σιδηροδρομικό σταθμό, που βρίσκεται στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας στην Ουκρανία, αποτελείται από το κτίριο των επιβατών και ένα επικρεμάμενο θόλο-σύννεφο από αέρα πάνω από αυτό.

Παρουσίαση Κώστας Παγκαρλιώτας

Σύμφωνα με την καινοτόμο αυτή πρόταση, η φέρουσα κατασκευή του θόλου είναι παρόμοια με τη δομή ενός αερόπλοιου. Ο θόλος ωθείται προς πάνω από τις δυνάμεις της πλευστότητας, εφόσον η μέση πυκνότητά του είναι μικρότερη από την πυκνότητα της ατμόσφαιρας. Το κέλυφος είναι γεμάτο με ήλιο. Περιβάλλεται από καλώδια που συγκρατούν τον θόλο στο χώρο. Πλαίσια αλουμινίου που αποτελείται από διαμήκη και εγκάρσια δικτυώματα κάνουν την εξωτερική του μορφή σκληρή και το αέριο βρίσκεται μέσα σε ένα άκαμπτο πλαίσιο σε σάκους (κυλίνδρους) από ένα αεροστεγές υλικό, κατασκευασμένο από ομοιόμορφα πάνελ φίμπεργκλας.



©Arthur Kupreychuk


©Arthur Kupreychuk

Το κτίριο του επιβατικού σταθμού παρέχει τις απλούστερες και συντομότερες διαδρομές από την πλατεία του σταθμού στις πλατφόρμες. Και οι δύο κύριες προσόψεις είναι υπενδεδυμένες από τεράστιους πίνακες προβολών, για την απλότητα και σαφήνεια του προσανατολισμού.



©Arthur Kupreychuk

Σχεδιασμός: Arthur Kupreychuk

Τοποθεσία: Σεβαστούπολη, Κριμαία, Ουκρανία

Τύπος: σιδηροδρομικός σταθμός

Έτος: 2013