Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο υπουργός Ανάπτυξης για την επιλογή του νομικού συμβούλου αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις η δικηγορική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει την παροχή νομικών υπηρεσιών στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Σχετική ερώτηση είχε απευθύνει στον υπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην οποία ανέφερε ότι η Hogan Lovells είχε προσληφθεί στο παρελθόν για τη διεκδίκηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της γερμανικής Siemens, παρά το γεγονός ότι είχε λειτουργήσει ως σύμβουλος της εταιρείας, τόσο σε αυτόνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όσο και σε κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία αυτή συμμετείχε.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, «η διαδικασία συνδρομής του Δημοσίου στη διερεύνηση της δυνατότητας και των εναλλακτικών τρόπων αποκρατικοποίησης από εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο».
Ειδικά για την αναφερόμενη δικηγορική εταιρεία, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι συμμετείχε στους 9 διαγωνισμούς και επιλέχθηκε σε έναν- τον διαγωνισμό που αφορά στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις- από τους 21 συνολικά διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τα τελευταία 2 έτη που αφορούσαν στην παροχή νομικών υπηρεσιών διεθνούς ή ευρωπαϊκού δικαίου».
Τέλος και «για την αποφυγή παρανοήσεων», όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, «υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο στη διαδικασία εναντίον της εταιρείας Siemens και όχι την εταιρεία Siemens εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου.


 «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ