Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Πέθανε ο εγκέφαλος της «μεγάλης ληστείας του τρένου»



Φώτο. Τρεις από τους καταδικασθέντες για την μεγάλη ληστεία του τρένου την στιγμή της σύλληψής τους

Ο Μπρους Ρέινολντς, εγκέφαλος της επικής «μεγάλης ληστείας» της ταχυδρομικής ταχείας Γλασκόβης-Λονδίνου το 1963, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο γιος του.


«Είμαι σε θέση να σας επιβεβαιώσω πως έφυγε από τη ζωή. Έσβησε στον ύπνο του», είπε ο Νικ Ρέινολντς. «Από καιρό δεν ένοιωθε καλά και τον φρόντιζα», πρόσθεσε.

Τη νύκτα της 7ης προς 8η Αυγούστου 1963 περίπου δεκαπέντε ένοπλοι άνδρες κατάφεραν να σταματήσουν τον σιδηροδρομικό συρμό αλλάζοντας τη φωτεινή σήμανση.

Αφού τραυμάτισαν τον μηχανοδηγό, κατόρθωσαν να διαφύγουν με λεία 120 σάκους με χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας 2,6 εκατ. λιρών - ποσό μυθικό για την εποχή, που αντιστοιχεί σε 40 εκατ. σημερινές λίρες (47 εκατ. ευρώ). Η παράτολμη ληστεία στάθηκε η έμπνευση για πολλά βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες.

Μετά μία 5ετή καταδίωξη, ο Ρέινολντς συνελήφθη το 1968 και καταδικάσθηκε σε 25ετή κάθειρξη. Αφέθηκε ελεύθερος το 1978 και μέσα στο 1980 καταδικάσθηκε σε τριετή φυλάκιση για διακίνηση αμφεταμίνης. Λίγο μετά την αποφυλάκισή του συνέγραψε την αυτοβιογραφία του.


Οι λεπτομέρειες της ληστείας

Ο Μπρους Ρέινολντς ήταν ο εγκέφαλος της ληστείας: Χρησιμοποίησε για τις ανάγκες του φιλόδοξου σχεδίου την... εμπειρία που αποκόμισε από την παρακολούθηση ταινιών γουέστερν. 

Συγκεντρώνοντας μια ομάδα αναξιοπαθούντων που επιζητούσαν το εύκολο χρήμα, σχεδίασε μαζί τους την επίθεση στο τρένο χωρίς όμως να φροντίσει τις μικρολεπτομέρειες που οδήγησαν στην άμεση σύλληψη των 12 από τους 15 συνεργούς.

Οι ληστές κάλυψαν τον πράσινο σηματοδότη που επέτρεπε την ελεύθερη διέλευση του τρένου από το πέρασμα Sears και με τη βοήθεια μιας φορητής μπαταρίας ενεργοποίησαν το κόκκινο φανάρι. Ακολούθως εισέβαλαν στο πρώτο βαγόνι ακινητοποιώντας τον οδηγό και ζητώντας του να μεταφέρει το τρένο σε κοντινή γέφυρα όπου περίμεναν φορτηγά για τη μεταφόρτωση της λείας τους. 

Οταν εκείνος αντέδρασε τον χτύπησαν στο κεφάλι (γεγονός που του προκάλεσε μόνιμο πρόβλημα υγείας) υποχρεώνοντάς τον να υπακούσει. 

Μισή ώρα αργότερα είχαν εγκαταλείψει την αμαξοστοιχία. 

Ομως μια σειρά από λάθη, όπως ορισμένες κουβέντες που είχαν ανταλλάξει με εργαζομένους στο τρένο, τα δαχτυλικά αποτυπώματά τους, καθώς και η άμεση και αλόγιστη χρήση των χρημάτων που απέσπασαν, οδήγησαν εύκολα την Αστυνομία στα ίχνη τους. 

Το δικαστήριο επέβαλε στους 12 συλληφθέντες συνολικά 307 χρόνια κάθειρξης.

Το 2001 ο Μπρους Ρέινολντς είχε μεταβεί στη Βραζιλία προκειμένου να πείσει ένα από τα διάσημα μέλη της συμμορίας, τον  Ρόνι Μπιγκς - o οποίος είχε γίνει διάσημος μετά την μυθιστορηματική του απόδραση από τη φυλακή το 1965- να επιστρέψει στη Βρετανία.

Έπειτα από μία περιπετειώδη καταδίωξη για πάνω από 35 χρόνια, στη διάρκεια της οποίας αναγκάσθηκε να υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής προσώπου, ο Ρόνι Μπιγκς παραδόθηκε το 2001 στις βρετανικές αρχές, κατεστραμμένος κι άρρωστος, και το 2009 αποφυλακίσθηκε για ανήκεστο βλάβη.

«ΤΑ ΝΕΑ»