Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Βρούτσης: Ο κατώτατος μισθός δεν παραβιάζεται


«ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΤΑ 586 ΕΥΡΩ»
Κατηγορηματικός ως προς τη μείωση του κατώτατου μισθού εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το οριοθετημένο ποσό των 586 ευρώ.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, ο κ.Βρούτσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θίγεται ο κατώτατος μισθός. Ο κατώτατος μισθός όπως έχει διαμορφωθεί από το 2012 στα 586 ευρώ δεν παραβιάζεται».
Παράλληλα, χαρακτήρισε αναληθείς τις δηλώσεις του Γ.Μέργου και της Μ. Δαμανάκη περί μείωσης της του κατώτατου μισθού.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός τόνισε ότι «προετοιμάζται η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών μέσα από τις εφορίες. Από το 2014 θα αναζητούνται ενιαία οι ασφαλιστικές εισφορές».
Αναφορικά με το νόμο περί απεργιών, ο κ.Βρούτσης επεσήμανε ότι ο ισχύων νόμος 1264/82, ο οποίος ισχύει εδώ και 30 χρόνια παρουσιάζει σημεία «κόπωσης», στο λειτουργικό και οργανωτικό κομμάτι. «Για το καλό του συνδικαλισμού, κάποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν, θα πρέπει να βελτιωθούν κάποιες αδυναμίες».
Ο υπουργός δήλωσε, ακόμη, ότι «πρέπει να γίνονται απεργίες, να υπάρχουν τα συνδικαλιστικά κινήματα, καθώς ο συνδικαλισμός συμβάλλει στο διάλογο». Για να ανοίξει ο διάλογος για τις αλλαγές στο νόμο περί απεργιών, ο κ.Βρούτσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται η βούληση τόσο της κυβέρνησης συνεργασίας, όσο και των εργαζομένων, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν συνδικαλιστικές φωνές που ζητούν αλλαγές στο νόμο».
«Ο 1264/82 εάν "ανοίξει" θα ανοίξει οργανωμένα και τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι εργαζόμενοι», προσέθεσε ο υπουργός.
Ερωτηθείς για τις επιστρατεύσεις με αφορμή τις πρόσφατες εφαρμογές του μέτρου στην απεργία των ναυτεργατών και των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, ο κ.Βρούτσης απάντησε ότι η επιστράτευση είναι μεν ένα ακραίο μέτρο, αλλά εφαρμόζεται αφού εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου.
Οσον αφορά τους ανέργους και τα επιδόματα, ο υπουργός είπε ότι «η λύση για την ανεργία δεν είναι να δίνονται προνοιακά επιδόματα, αλλά η ανάπτυξη». Ανέφερε, επίσης, ότι επεκτείνεται για ένα χρόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων.
Τέλος, για το εφάπαξ, ο Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε ότι έχουν ήδη πληρωθεί 6.000 εφάπαξ από τα 42.000 και τα υπόλοιπα αναμένεται να πληρωθούν έως το τέλος του 2013.