Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Το μεγάλο στοίχημα των ιδιωτικοποιήσεων



Το μεγάλο στοίχημα των ιδιωτικοποιήσεων
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ 
Στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής, και δη της εφαρμογής των δύσκολων μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, θα αρχίσει να δοκιμάζεται η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης το αμέσως προσεχές διάστημα...
Ηδη, τις προηγούμενες ημέρες και με αφορμή τις άστοχες διαρροές για το φορολογικό, οι τριγμοί που υπήρξαν αποτέλεσαν μια μίνι προειδοποίηση για το μέλλον, όταν το πραγματικά δύσκολο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη.
Το επόμενο, σημαντικό crash test μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να είναι οι αποκρατικοποιήσεις, όπου από την πρώτη στιγμή έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις από τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη. Ειδικά δε για τις μεγάλες ΔΕΚΟ, όπως είναι η ΔΕΗ ή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΥΔΑΠ, οι διαφωνίες είναι σοβαρές και αφορούν αυτή καθεαυτή την ιδιωτικοποίησή τους. Ηδη στη λίστα των προς ιδιωτικοποίηση εταίρων βρίσκονται η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ και τα κρατικά λαχεία και πρόθεσή του είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του '13 να ξεκινήσει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ θα συνεχιστεί και η ανάλογη προσπάθεια για την ΕΥΑΘ που είχε ξεκινήσει -με σχετικά αργά βήματα- από την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή.
Στήριξη
Το μεγάλο στοίχημα των ιδιωτικοποιήσεων
Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τους κυβερνητικούς του εταίρους πολιτική, κοινοβουλευτική και επικοινωνιακή στήριξη το επόμενο διάστημα για το μείζον αυτό θέμα. Για τον ίδιο είναι εξαιρετικά κρίσιμο πεδίο οι αποκρατικοποιήσεις συγκεκριμένων δημόσιων -σήμερα- φορέων όπως είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ αλλά και η ΔΕΗ και σε αυτό το σημείο είναι αποφασισμένος να επιμείνει και να τονίσει την ανάγκη τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ κυρίως, να ξεπεράσουν τις όποιες ενστάσεις έχουν και οι αποφάσεις να ληφθούν γρήγορα. Θα τονίσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της τρόικας, την απειλή που υπάρχει ότι εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ παράλληλα θα δεσμευθεί σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης των υποδομών, αλλά θα επισημάνει ότι ο ιδιώτης επενδύτης θα πρέπει να έχει την ευχέρεια κινήσεων σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς λειτουργίας των εργαζομένων και τη δραστηριότητα που θα αναπτύξει προκειμένου να στηρίξει τη δική του επένδυση.
Το μεγάλο στοίχημα των ιδιωτικοποιήσεων
Ενιαίο μέτωπο
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μόνον με ένα ενιαίο μέτωπο και των τριών κομμάτων μπορεί να υπάρξει απάντηση στις αιτιάσεις συγκεκριμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που πριν καν γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις απειλούν με τη ματαίωσή τους, με ειδικά δικαστήρια και υπόσχονται εν τέλει την επανακρατικοποίηση όσων εταιρειών δοθούν σε ιδιώτες.
Ανυποχώρητος επίσης εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και στο θέμα της μείωσης του κράτους. Θεωρεί αναγκαία τη στήριξη του κ. Κουβέλη και του κ. Μανιτάκη και γι΄αυτό θα ζητήσει από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μείνει πιστός στα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και ανάλογες κατευθύνσεις να δώσει και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι εάν υλοποιηθεί η πολιτική που έχει ήδη αποφασιστεί και το μέτωπο των τριών κομμάτων παραμείνει αρραγές τότε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του '13 θα υπάρξουν σαφή σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και πως τότε θα είναι σε θέση οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης να δηλώσουν ότι «τα δύσκολα πέρασαν».
Γιάννης Σαραντάκος