Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι σταθμάρχες του ΟΣΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και θέτουν προ ευθυνών τους αρμοδίους


Με μια δισέλιδη  ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών (ΠΕΣΟΣΕ) διεκτραγωδεί τα τεκταινόμενα στο σιδηρόδρομο και θέτει ενώπιο των ευθυνών κάθε αρμόδιο.
«Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που επικρατεί στον σιδηρόδρομο και ειδικότερα στο δίκτυο υποδομής με τα ημιτελή έργα, τις μόνιμες βλάβες  και τις δύσκολες συνθήκες που  καθημερινά αντιμετωπίζουμε, να έχουμε όλοι στραμμένο το βλέμμα μας  στην ασφάλεια της κυκλοφορίας». Επισημαίνει μεταξύ των άλλων η ΠΕΣΟΣΕ.
                                                                                          
Παραθέτουμε όλοι την ενδιαφέρουσα ανακοίνωση της ΠΕΣΟΣΕ.

 ΟΧΙ  ΣΤΟΝ  ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ
Συνάδελφοι ,
   Την ώρα που η χώρα καταρρέει,  η καταστροφική πολιτική εις βάρος του σιδηροδρόμου ως βασικού μοχλού ανάπτυξης,  συνεχίζεται οδηγώντας τον στον εκτροχιασμό.
 Το σωματείο μας μαζί  με όλες τις δυνάμεις του Σ/Κ αντιστέκεται και αγωνίζεται   πάνω σε θεμελιώδεις αξίες και δημοκρατικές  αρχές.                                                                                                                                   
    Οι αποφάσεις της ΠΕΣΟΣΕ  λαμβάνονται πάντα για την προστασία  των εργαζομένων, υπό το πρίσμα της   κατάστασης που επικρατεί  στο κοινωνικό πεδίο  και στο εσωτερικό του ΟΣΕ.                                                                                                                                                                                                                     
   Στη βάση αυτή  το σωματείο μας με συνεχείς διαβουλεύσεις, εξώδικα, υπομνήματα και παρεμβάσεις θέτει καθημερινά υπ' όψιν των αρμοδίων οργάνων του ΟΣΕ τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.                  
   Σήμερα  υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων στον σιδηρόδρομο, αφού αναδείξαμε  τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν οι λανθασμένες και καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές ( μετατάξεις, έλλειψη  οργανογράμματος, διάσπαση του ΟΣΕ), θέσαμε  τη διοίκηση προ των ευθυνών της για το  τεράστιο ζήτημα της έλλειψης  προσωπικού και τις συνέπειες που προκαλεί στους εργαζόμενους. Η εξαγορά των  κεκτημένων, 8ωρου, αδειών και αναπαύσεων των εργαζομένων δεν αποτελεί θέση,  ούτε διεκδίκηση, ούτε δικαίωση για το σωματείο Σταθμαρχών.                                                                                                       
  Αποφεύγοντας αγκυλώσεις και πρακτικές   παρελθόντος και έχοντας ξεκάθαρη θέση για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων διεκδικήσαμε και δρομολογήσαμε εξελίξεις οι οποίες θα έχουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για το μέλλον του κλάδου και των εργαζομένων του ομίλου ΟΣΕ.
   Η έλλειψη προσωπικού  στον κλάδο Σταθμαρχών, έχει δημιουργήσει  συσσώρευση χιλιάδων αναπαύσεων και αδειών και συνθήκες  που συντείνουν στην μείωση του δείκτη ασφαλείας της κυκλοφορίας και  την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Επίσης τροφοδοτούν  πρακτικές   για    πιέσεις, ομηρίες, πελατειακές σχέσεις   που  καταστρατηγούν   τους κανονισμούς εργασίας–νομοθεσίας διογκώνοντας  τις  εκμεταλλευτικές σχέσεις εις βάρος των εργαζομένων.                                                                                                                                                                                                       
   Στα πλαίσια αυτά  για την προστασία των εργαζομένων  μετά από εξώδικη δήλωση πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση Προεδρείου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Διευθύντριας Προσωπικού και Διευθυντή  Κυκλοφορίας.  Ζητήσαμε  και απαιτούμε άμεσα   ενίσχυση προσωπικού προς τον κλάδο Σταθμαρχών  με κάθε δυνατό  - νόμιμο  - και άμεσο  τρόπο, (προσλήψεις-εσωτερικές μετατάξεις),  που θα συμβάλει   στην πλήρη οργάνωση του κλάδου και θα  αποτελέσει   την απαρχή για  την εξάλειψη της εργοδοτικής ομηρίας, την δίκαιη μεταχείριση, την κοινωνική και εργασιακή ισορροπία. Αυτό    θα βοηθήσει   να αρθούν οι εργασιακές ανισότητες που διευρύνονται πλήττοντας όσους δεν διαθέτουν πλέγμα ατομικής και κοινωνικής προστασίας.    
   Η ένωσή μας παρακολουθεί στενά την πορεία και  εξέλιξη όλων των διαδικασιών μετά την δέσμευση της Διοίκησης για ενίσχυση με προσωπικό στον  κλάδο Σταθμαρχών και θα παρέμβει αν χρειαστεί.
    Παράλληλα, στα καθήκοντα μας   εντάσσονται  οι καθημερινές δράσεις για  την σωστή, δίκαιη διαχείριση και κατανομή  των θέσεων εργασίας   στο προσωπικό, την πλήρη  και άρτια εκπαίδευση όλων των συναδέλφων στις νέες μορφές διαχείρισης της κυκλοφορίας, την συμμετοχή εργαζομένων του κλάδου σε κάθε ενέργεια και δραστηριότητα που έχει σχέση με την  κυκλοφορία.
Λόγω  της φύσεως και ιδιαιτερότητας του αντικείμενου της κυκλοφορίας που συνδέεται άρρηκτα  με συνθήκες–αιτίες ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, προσβλέπουμε  στην ενίσχυση της νομικής υποστήριξης προς τον κλάδο Σταθμαρχών.
Τελικός μας στόχος η άρτια  δομή και οργάνωση  της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας    για     την  βέλτιστη  ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών μας  προς τον Οργανισμό και τους επιβάτες.                                                                                                                                                                                                                       
     Στα πλαίσια των υποχρεώσεων μας στη βάση του ελέγχου της εργοδοσίας μετά από  καταγγελίες μελών μας και από δικές  μας διαπιστώσεις , το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η πίεση στελεχών της  Δ/Κ προς τους εργαζόμενους, παραγνωρίζοντας τον ρόλο που έχουν απέναντι στον κλάδο και      δρουν απολυταρχικά   ‘’ως έχοντες και κατέχοντες τις θέσεις προϊσταμένων’’.                                                                                                             
    Καλούμε όλους όσους συμμετέχουν σε ψυχολογικό πόλεμο εναντίων των εργαζομένων και   έχουν θέσεις ευθύνης και μη, να αναγνωρίσουν το χρέος τους απέναντι στους εργαζομένους και στον Οργανισμό. Από  σας  συνάδελφοι  ζητούμε την συμβολή σας με άμεση καταγγελία και ενημέρωση μας για την εξάλειψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.                                                                                                                                 
        Δηλώνουμε επίσης προς όλους  ότι  εμμένουμε στην δίκαιη  θέση  μας και δεν θα αποδεχτούμε καμία παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για τοποθετήσεις  προσωπικού χωρίς οργανική θέση και  χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα που προβλέπονται.
 Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί καμία ανωμαλία εις  βάρος του κλάδου και των εργαζομένων.                                
   Σε ότι αφορά την απόφαση της Διοίκησης  για  την καταβολή αποζημίωσης για ανεκτέλεστες άδειες και αναπαύσεις με τρόπο ανορθόδοξο, αφού δεν αποδέχεται σειρά παλαιών δικαστικών αποφάσεων με βάσει τα όσα ορίζει ο  Α.Ν.539/1945 και του ν.3355/1947 για αποζημίωση 100%, την εντάσσουμε  στην πολιτική διαχείριση  των εργαζομένων. Απεδείχθη άλλωστε στην τελευταία μισθοδοσία   με την επιλεκτική ποσοστιαία  αύξηση πληρωμής  αναπαύσεων σε  συγκεκριμένα τμήματα ευθύνης  της Διοίκησης .  Για   την επιλογή αυτή  ορισμένων  μελών της διοίκησης απαιτούμε έλεγχο και απόδοση ευθυνών.                                                                                                      
     Συνάδελφοι, με  συνέπεια και χωρίς  ΄΄ηρωισμούς΄΄ και θεατρινίστικες επαναστάσεις και παραστάσεις,  προσπαθούμε  να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων συλλογικά με όλους και για όλους τους σιδηροδρομικούς αδιαφορώντας για  το όποιο  συνδικαλιστικό και προσωπικό κόστος.
Αυτή την ώρα  καλούμε κάθε συνάδελφο  Σταθμάρχη να δυναμώσει  το σωματείο μας ενισχύοντας την μαζικότητα-συλλογικότητα των αγώνων. Καταγγέλλουμε  παράλληλα όλους αυτούς που  επίσημα πλέον βγάζοντας τις μάσκες τους υποσκάπτουν και υποβαθμίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνίας και της δημοκρατίας και οργανώνουν  διαγραφές εργαζομένων από τα σωματεία.                                                                        
Απομονώστε τις φωνές όσων επενδύουν στην  διάλυση  και εργάζονται ως δούρειος ίππος για την διάσπαση του εργατικού συνδικαλιστικού   κινήματος .                                                                                                                                                                                                                                                                  
   Το σωματείο μας  ενισχύοντας τους πυλώνες της δημοκρατίας και των θεσμών  και εν όψει  της συνδιάσκεψης  για    την αναδιοργάνωση του Σ/Κ,  θα καταθέσει την κατάλληλη ώρα την τελική πρόταση που  θα προκύψει από την διαβούλευση με τα μέλη μας , τα νέα  δεδομένα στο σιδηρόδρομο, την  ολοκληρωμένη  πρόταση της Π.Ο.Σ  και τις ήδη εκφρασμένες προτάσεις σωματείων.
 Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που επικρατεί στον σιδηρόδρομο και ειδικότερα στο δίκτυο υποδομής με τα ημιτελή έργα, τις μόνιμες βλάβες  και τις δύσκολες συνθήκες που  καθημερινά αντιμετωπίζουμε, να έχουμε όλοι στραμμένο το βλέμμα μας  στην ασφάλεια της κυκλοφορίας.                                                                                           
     Καλούμε  όλους τους συναδέλφους σε στράτευση και  ενεργή συμμετοχή μαζί με το σωματείο μας  για την πορεία του σιδηροδρόμου απέναντι στα λυσσαλέα σχέδια  των άκρο-νεοφιλελεύθερων  δυνάμεων που θέλουν κλειστό σιδηρόδρομο και απολυμένους σιδηροδρομικούς.                                                                     
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ  ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΣΕ  --  ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΕΥΞΗ  ΤΟΥ  ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ                                                                          ΟΧΙ  ΣΕ    ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ  ΚΑΙ    ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ  --    ΝΑΙ  ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ  ΟΛΟΨΥΧΑ  ΚΑΛΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ    ΜΕ ΥΓΕΙΑ  ΚΑΙ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ