Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΓΟΣΕ. Στις δικαστικές αίθουσα οι απαλλοτριώσεις στην Πελοπόννησο


Έχουν φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ οι απαλλοτριώσεις στην Πελοπόννησο για τα έργα του Οργανισμού



Στον Άρειο Πάγο προσφεύγει η ΕΡΓΟΣΕ για να ανατρέψει απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου, με την οποία καλείται να καταβάλει ένα εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση τριών αγροτεμαχίων στην Κορινθία, συνολικής έκτασης 1.333 τετραγωνικών μέτρων. Μάλιστα, «κερασάκι» στην υπόθεση είναι η εμπλοκή του έκπτωτου δημάρχου Ζαχάρως, κ. Πανταζή Χρονόπουλου.

Η ΕΡΓΟΣΕ, η οποία δεν έχει καταβάλει τα χρήματα και θα ζητήσει ανακοπή της πληρωμής, θεωρεί ότι το δικαστήριο επιδίκασε αδικαιολόγητα υπέρογκη αποζημίωση, αφού συμπεριέλαβε, χωρίς να τα ποσοτικοποιήσει, φυτώρια που απαλλοτριώθηκαν, αλλά είχαν δωρηθεί νωρίτερα στον δήμο Ζαχάρως, καθώς και φυτώρια που δεν έχουν απαλλοτριώθεί, όπως γράφει  το "Βήμα".
Η «περιπέτεια» ξεκίνησε το 2004, όταν μελέτη κτηματολογίου έδειξε στις τρεις επίμαχες εκτάσεις 35 λεμονιές και εσπεριδοειδή, ενώ το επόμενο έτος εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για την απαλλοτρίωσή τους.
Το 2008 το Πρωτοδικείο Κορίνθου προσδιόρισε προσωρινή τιμή μονάδας, όμως οι επίμαχες εκτάσεις δεν συγκαταλέγονταν στις ιδιοκτησίες που θεωρήθηκαν φυτωριακές επιχειρήσεις. Το δικαστήριο διέταξε αποζημίωση 40% λόγω απώλειας αρτιότητας και δυσχέρανσης της εκμετάλλευσής τους.
Λίγους μήνες αργότερα, άτυπη καταγραφή της ΕΡΓΟΣΕ βρήκε 1.220 φοίνικες, 340 μανόλιες και 780 φυτά. Το 2009 συντάχθηκε πίνακας παρακατάθεσης αποζημίωσης και συντελέστηκε η απαλλοτρίωση, βάσει της πρωτόδικης απόφασης και χωρίς να υπάρχει παρακατάθεση με φοίνικες. Την ίδια χρονιά, απομένον τμήμα της πρώτης έκτασης απαλλοτριώθηκε για την Ολυμπία Οδό και στο κτηματολογικό διάγραμμα κατεγράφησαν μόνο εσπεριδοειδή.
Το 2011 το Εφετείο του Ναυπλίου προσδιόρισε οριστική τιμή μονάδας, προσαυξημένη κατά 50%, αφού αναγνώρισε προσόδους από φυτωριακή δραστηριότητα, συμπληρώνοντας και ως επικείμενα 1500 φοίνικες και 100 μανόλιες. Παράλληλα, αποφάσισε αποζημίωση και για μη απαλλοτριωθέντα, εναπομείναντα τμήματα, αλλά και για φυτεμένα φυτά και δέντρα σε ποσοστό 40% της αξίας τους.
Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, ο οικοπεδούχος ήταν ο μόνος σε σύνολο 1.200 ιδιοκτητών, τα κτήματα των οποίων απαλλοτριώθηκαν, που αναγνωρίστηκε κατ' ευθείαν στο Εφετείο και όχι πρωτοδίκως, όπως είθισται. Μάλιστα, ουδέποτε υπέβαλε ένσταση για διόρθωση του κτηματολογικού πίνακα.
Ωστόσο, φοίνικες δεν υπάρχουν, αφού σύμφωνα με το δικαστήριο, «μεταφυτεύτηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας», σύμφωνα με βεβαίωση του τότε δημάρχου Ζαχάρως και σχετική πρόταση του ιδιοκτήτη «και λοιπών φυτωριούχων» προς την ΕΡΓΟΣΕ για «παράδοση των φυτωρίων τους και άμεση μεταφορά τους στις πυρόπληκτες περιοχές των νομών Αχαίας και Ηλείας».
Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης προσκόμισε στο δικαστήριο φωτογραφίες των φυτών να παραλαμβάνονται από συνεργεία του δήμου Βώλακα και το δικαστήριο έκρινε ότι αυτές «δεν αμφισβητήθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ». Επίσης, το Εφετείο επικαλέστηκε «έκθεση αγροφυλάκων της Λυκοποριάς» του 2011 που δείχνει ότι στο χωράφι «υπάρχουν μέχρι και σήμερα λεμονιές μεγάλης ηλικίας και …φοίνικες και μανόλιες».
Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, αεροφωτογραφία του 2005 δείχνει τα χωράφια κενά, ενώ η επιστολή του φυτωριούχου ουδέποτε έφτασε στο πρωτόκολλο της εταιρίας και η μη ανταπόκριση σε αυτή θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως αποδοχή της.
Έπειται από ενέργειες του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Γιάννη Πετρόπουλου η εταιρεία κάνει προσπάθειες να μειώσει το κόστος των απαλλοτριώσεων στην Πελοπόννησο, που έχει ήδη φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε συνεννόηση με το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) για έναν πιο αντικειμενικό τρόπο αποτίμησης.
Bestnews