Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Με γοργά βήματα η αναβάθμιση και η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Λάρισα-Βόλος


Μετά την ένταξη του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την επίσπευση των μελετών

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών και τη δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης με ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας - Βόλου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Π. Θεοφανόπουλος.

Απαντώντας στην επιστολή του Δημάρχου Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη, με την οποία ζητούσε να επιταχυνθεί η ωρίμανση του έργου από πλευράς μελετών, ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, ο κ. Θεοφανόπουλος ενημερώνει αναλυτικά για το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων διαδικασιών, εκτιμώντας ότι το έργο θα  δημοπρατηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Όπως είναι γνωστό, στις 19 Ιουνίου εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου «Αναβάθμιση με ηλεκτροκίνηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος» (Α και Β φάση), συνολικού προϋπολογισμού 22.105.600 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η α΄ φάση αφορά την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής και των σταθμών και εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΟΣΕ, ενώ η β φάση αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΡΓΟΣΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοφανόπουλο, «για το υπόψη έργο έχει ετοιμαστεί ο φάκελος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για υποβολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εκδοθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι. Στην περίπτωση ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας, η έκδοση των Π.Ο. εκτιμάται στο τέλος του 2012.

Επίσης, απαιτείται αναθεώρηση της μελέτης ενεργειακής επάρκειας, που ήδη δρομολογείται από την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ έχει συσταθεί Επιτροπή, εντός της ΕΡΓΟΣΕ, για τη σύνταξη της προμελέτης των τευχών δημοπράτησης του έργου της κατασκευής. Παράλληλα, η αρμόδια Υπηρεσία του ΟΣΕ ολοκληρώνει την προετοιμασία των Τευχών Δημοπράτησης του έργου Αναβάθμισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής, το οποίο θα δημοπρατηθεί αμέσως εντός των επόμενων μηνών».

Πηγή:kosmolarissa.gr