Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίσιμη διυπουργική για ΕΟΠΥΥ - «Κόκκινη κάρτα» σε ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ



Η σύσκεψη είναι κρίσιμη για τη διάσωση του ΕΟΠΥΥ, το έλλειμμα του οποίου αναμένεται να κλείσει φέτος στα 2-2,5 δισ. ευρώ

Λουίζα Κροντήρη


Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη διυπουργική σύσκεψη για τον ΕΟΠΥΥ, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά, αλλά και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. 


Η σύσκεψη είναι κρίσιμη για τη διάσωση του ΕΟΠΥΥ, το έλλειμμα του οποίου αναμένεται να κλείσει φέτος στα 2-2,5 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη, προωθείται η άμεση ενσωμάτωση των κλάδων υγείας στον ΕΟΠΥΥ του ΕΤΑΑ (ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), καθώς η τρόικα έβγαλε στο υπουργείο Υγείας «κόκκινη κάρτα» για αυτά τα δύο ταμεία. 

Σύμφωνα με έκθεση της τρόικας, τα ταμεία αυτά, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί σε έναν φορέα, τον ΕΟΠΥΥ,κάτι που δεν έγινε. 

Σημειώνεται ότι αν η τρόικα υποδείξει και άλλα ταμεία, θα πρέπει και αυτά να ακολουθήσουν την διαδικασία ένταξης στον ΕΟΠΥΥ. 

Αναφορικά με το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, μία λύση που προωθείται για την εξοικονόμηση πόρων, είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ένα δισ. ευρώ για το 2013. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων (που θα ισχύσει πιθανότατα από τον Οκτώβρη), την αύξηση των γενοσήμων, τη θετική λίστα φάρμακων, από την επέκταση της συνταγογράφησης βάσει τη δραστική ουσία και από τη μείωση του ποσοστού κέρδους των παρόχων υγείας. 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες λήγου στις 30-9 .  Ωστόσο, ακόμα και αν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, καθώς οι άλλοι οι άλλοι πάροχοι υγείας του ΕΟΠΥΥ (συμβεβλημένοι γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης) έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου και στη συνέχεια αναμένεται να προχωρήσουν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις.


ΣΚΑΪ