Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Φίλοι του τρένου Φλώρινας: Όχι δεύτερο χειμώνα χωρίς τρένο


Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου η Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας τίμησε την παγκόσμια μέρα χωρίς ΙΧ αλλά και την 600ή μέρα χωρίς τρένο στην πόλη μας με δράση ενημέρωσης ευαισθητοποίησης με συμμετοχή του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας.

Παρά την πρωτοφανή κινητοποίηση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και παρότι έχει προγραμματιστεί 3 φορές τους προηγούμενους μήνες, πάντα ένα αόρατο χέρι το σταματά. Τώρα μια ακόμα προσπάθεια είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε να ευοδωθεί και να λήξει η απομόνωση της πόλης μας. Την ώρα αυτή είναι σημαντικό να δείξουμε ότι περισσότερο από ποτέ ζητούμε και απαιτούμε την επαναδρομολόγηση του τρένου με προσιτό εισιτήριο.
Η εμπειρία της διεκδίκησης του τρένου μας δίδαξε πόσο σημαντικά αποτελέσματα μπορεί να έχει η ενεργοποίηση των πολιτών. Έτσι, μετά τη δράση ενημέρωσης έγινε ανοιχτή συζήτηση με φίλους από τον Όμιλο Ενεργών  Νέων Φλώρινας και των florinistas (που την ίδια ώρα  υλοποιούσαν δράση αλληλεγγύης στον ίδιο χώρο) για να αντιμετωπίσουμε, στη βάση της αλληλεγγύης των πολιτών, τα προβλήματα της κρίσης. Η συζήτηση εστίασε στα εξής:
Θέρμανση και ενεργειακή φτώχεια, τις δυνατότητες άσκησης πίεσης από κινήσεις πολιτών για την τηλεθέρμανση στη Φλώρινα-Μελίτη, λύσεις θέρμανσης με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού με βάση τη βιομάζα για τα χωριά.
Δράσεις αλληλεγγύης. Οι florinistas και ο Ο.Ε.ΝΕ.Φ παρουσίασαν την εμπειρία τους από τις δράσεις που έχουν κάνει όπως η συλλογή σχολικών ειδών που είναι σε συνεχίζεται την Τρίτη 25/9 στον ΣΕΟΦ. Συζητήθηκαν επίσης άλλες ιδέες όπως το δίκτυα παραγωγών καταναλωτών, Τράπεζα χρόνου, χαριστικά παζάρια κλπ. Συμφωνήθηκε να δοκιμαστούν τέτοιες πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με άλλες ομάδες πολιτών.
Στις εξελίξεις σχετικά με την επαναδρομολόγηση του τρένου Θεσσαλονίκης Φλώρινας και τις δυνατότητες για προαστιακό τρένο Δ. Μακεδονίας (Φλώρινα, Αμύνταιο Πτολεμαϊδα, Κοζάνη)


Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας