Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Σε εφεδρεία όσοι είναι κοντά στη σύνταξη αποφάσισαν Στουρνάρας-Μανιτάκης – Ίσως και αναδρομική η μείωση στα ειδικά μισθολόγια ΚΑΙ για τους μάχιμουςΜπορεί λέξη εφεδρεία μπορεί να μη βγήκε από τα χείλη των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, αλλά όπως κι αν «βαφτιστεί», κάποτε θα εφαρμοστεί!
«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, οι δύο υπουργοί. Οι οποίοι δεν έκαναν δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους.

Και θα εφαρμοστεί αρχικά για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Ο στόχος της αποχώρησης 150.000, ίσως και περισσότερων, υπαλλήλων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015 θα επιτευχθεί κυρίως μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως, για παράδειγμα, της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης.
Διευκρινίστηκε δε, ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, θα επιτευχθούν, μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και ποιο ποιοτικό Δημόσιο.
Το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει μέσα από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης, η οποία είναι απλώς ποσοστό του μισθού. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το 2012 ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος, έως το 2015.
Και όλα αυτά ενώ παραμένει ανοιχτό και το θέμα των μειώσεων κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια από φέτος, ίσως και αναδρομικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα το μέτρο να «πιάσει» ακόμη και τους μάχιμους! Αυτό τουλάχιστον αφήνουν να εννοηθεί στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
«Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν φέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων», τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Για όλα βέβαια τον τελευταίο λόγο έχει η τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο.


newsit