Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΔΕΚΟ: Περικοπές και Χωρίς κανονισμούς εργασίας



Το σενάριο περιλαμβάνει μείωση των λειτουργικών δαπανών, πώληση μη στρατηγικών δραστηριοτήτων και μείωση επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, οι αποδοχές των περίπου 68.000 υπαλλήλων τους μπορεί να μειωθούν περαιτέρω έως και 30%, καθώς, θα καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας, στους οποίους προβλέπονται οι πρόσθετες αμοιβές - επιδόματα, υπερωρίες, εκτός έδρας κ.λπ.

Ταυτόχρονα, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας θα μπορεί να αλλάξει το σύστημα για τις ωριμάνσεις, αλλά και να διευκολυνθεί η μεταφορά του προσωπικού από μια δημόσια επιχείρηση σε άλλη.

Αναδρομικά οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

Εξοικονόμηση 360 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί με την κλιμακωτή προοδευτική μείωση (12% κατά μέσο όρο) των ειδικών μισθολογίων. Άλλα 269 εκατ. ευρώ θα είναι το ετήσιο όφελος από εξορθολογισμό μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και 69 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή κοινού μισθολογίου για τις ΔΕΚΟ.
Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2012 για όλες τις κατηγορίες. Ενδέχεται να εξαιρεθούν οι μάχιμοι ένστολοι, για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να μην υποστούν μειώσεις τουλάχιστον φέτος.
Η εξοικονόμηση από την  εργασιακή εφεδρεία υπολογίζεται στα 160 εκατ. ευρώ, μέσω διαθεσιμότητας και συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.

πηγή: tvkosmos.gr